„Математика за лека нощ”? Е, вярно, доста от нас сигурно са заспивали от скука в часовете по математика, но чак пък да я използват вместо приказка преди лягане… Обаче май се оказва, че дори и това е възможно! Но трябва да започнем днешното ревю с остра критика – заглавието на поредицата на Лора Овърдек и издателство „Софтпрес” е доста подвеждащо! Книжките „Математика за лека нощ” е всичко друго, но не и приспивни! Напротив – пълни със задачи, главоблъсканици, интересни истории и любопитни факти, те могат да причинят невъзможното! А именно – да будувате над математиката, и то с най-голямо удоволствие.

mat0.PNG

„Забавни задачки за малки умници” е първото от общо трите заглавия от серията „Математика за лека нощ”.

Книги с мисия: превръщат страховитата математика в забавление, а всеки малчуган – в суперумник! Кога вашето дете е решавало задачи просто за забавление? Вчера? А може би никога? Всички ние знаем колко приятно се заспива с приказки за лека нощ. А какво ще стане, ако съчетаем историите за приспиване с повече от 100 задачки-закачки, които показват, че математиката е забавна, полезна и необходима за почти всичко в нашето ежедневие?

mat1.PNG

Структурата на книжката е следната:

Всеки две страници съставят едно цяло. Първо имаме закачливо-образователна и пълна с любопитни факти историйка, която спокойно ще прочетете за минутка. После следват задачките, които са тематично свързани с току-що прочетеното и придават контекст на математическите изчисления. Тук не просто изчисляваме от спортна страст, а сякаш разрешаваме практически проблеми, които произлизат от предходната историйка. Задачките са разделени по трудност на три нива: „За умничета”, „За умници” и „За големи умници”.

mat2.PNG

Читателите могат сами да изберат кое ниво съответства най-много на техните умения, а след време могат да се завърнат отново към книжките и да преминат през някоя от следващите трудности. Разбира се, нищо не пречи и да преминете и през трите нива едновременно! Разгрявка с най-простата задачка, после преминаваме към следващата, а трудността постепенно скача. Всичко това е съпроводено с приветливи, шарени илюстрации.

This slideshow requires JavaScript.

Както виждате, хрумката е простичка, но много функционална! И тя е продължена и доразвита във второто заглавие от серията – „Задачки решавай, любопитни факти научавай!”. 

m0.PNG

Какво се получава, ако съберем между две корици равни части математика, хумор, духовити илюстрации и енциклопедични теми, които са абсолютно неустоими за малчуганите? „Математика за лека нощ“, разбира се! Тази магическа формула превърна книгите със забавни задачки на Лора Овърдек в любима поредица на хиляди любознателни хлапета по света, а и на техните родители.

m1.PNG

Освен, че получаваме нови 96 богато илюстрирани цветни страници, изпълнени с тематично подбрани любопитни факти, имаме и познатите три нива на трудност на задачките, плюс… БОНУС задача към всяка история.

m2.PNG

А ето една бонус задача и към вас: Ако всеки две страници съдържат една история, а към всяка история имаме задачки от три нива на трудност и една бонус задачка, то колко задачи общо съдържа книгата? Оставяме ви да пресметнете сами!

This slideshow requires JavaScript.

Третата и за сега последна част от поредицата се нарича „Весело пътешествие в света на задачките”. 

mm0.PNG

Морковите винаги ли са били оранжеви? Може ли змията да изгуби езика си? По дърветата ли растат парите? Полезни ли са безалкохолните? В „Математика за лека нощ“ задачките и забавните факти се комбинират с лекота, за да се получи едно щуро и завладяващо приключение!

mm1.PNG

Ако вече сте преминали през някоя от първите две книжки, то със сигурност вече сте сред феновете на „Математика за лека нощ” и напълно излишно е да ви убеждавам и в качествата на третата част. Бонус задачката, въведена в предната книжка е запазена и тук. А ако си мислите, че предните два тома вече са изчерпали всички възможни интересни и любопитни теми, то жестоко се лъжете! Пригответе се за нова порция куриозни и малко известни факти и знания, поднесени като кратки и леки за четене историйки.

This slideshow requires JavaScript.

Чуйте и представянето на книжките по БНР:

http://bnr.bg/horizont/post/100671680/matematika-za-leka-nosht-izliza-v-balgaria

 

Лора Овърдек и нейният съпруг Джон са големи фенове на числата и логическите загадки. Започват на шега да вмъкват задачки покрай приказките за лека нощ, които разказват на трите си деца, и скоро се ражда идеята за „Математика за лека нощ“. За шест месеца уебсайтът http://www.bedtimemath.org и фейсбук страницата им събират повече от 20 000 ентусиазирани последователи – родители, учители и директори. Най-харесваните задачи и предизвикателства събират в три забавни книги.

 

Лора има бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“ и магистърска степен по бизнес администрация от „Уортън“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s