От дребно, потънало в сняг селце петима мъже и една жена се отправят на опасно пътешествие, за да предизвикат мрака, изпълнят пророчество и променят съдбата на света.

 

В продължение на две хилядолетия Каннуор, Неумиращият Рушител, Повелител на Брудуо, е подготвял отмъщението си срещу Най-възвишения.

 

Успял да избяга от тъмницата на рушителя, Манум се завръща у дома, ала тогава той и съпругата му биват отвлечени. Синовете им Лийт и Хал се впускат подир тях, придружавани от малка група съселяни, с които да освободят пленниците и предупредят сановниците за неизбежната война.

 

Ала не всички от Компанията са на мнение, че подобна малка групица може да промени нещо… или че някой ще обърне внимание на предупрежденията.

 165697_b

Както вероятно можете да предположите от горната анотация, „През лицето на света” (изд.„MBG Books”) е началото на едно мащабно приключение в добрите традиции на класическото фентъзи. И тук ще си имаме една своеобразна Задруга, съставена от различни характери, всеки със своите индивидуални умения, които по всяка вероятност ще се окажат ключови в даден момент от приключението. Членовете на групата, разбира се, ще трябва да намерят общ език и да се научат да работят заедно ако искат да имат шанс да се разправят с древното зло.

 

Дали ще харесате тази книга? Ами… зависи дали според вас е комплимент да те сравняват със стила на Толкин. Лично аз съм раздвоен по въпроса – обожавам „Хобит”, но „Властелинът на пръстените” ми идва прекалено описателен, бавен и на места безобразно „отклоняващ се от темата”. (Усещам как тука колегата Книгандалф и доста от читателите на ревюто вече се мусят недоволно!) Дали ми е нужно да съставя в главата си мисловна карта на Средната земя и да съм наясно с родословното дърво на всеки срещнат персонаж? И дали цялата тая информация е нужна на читателя и служи по някакъв начин, освен че принципно внася достоверност и реализъм чрез тонове детайли?

1057502

То си е въпрос на вкус, но идеята ми е, че нещо подобно се случва и с „През лицето на света”. Ръсел Къркпатрик е от описателните писатели и често ще ви дава всякакви подробности за географския терен, през който групичката герои се движи. По този начин свежда текста си до такова темпо, че на места ще имате чувството, че и вие преминавате през тия фентъзи земи заедно с персонажите му. Крачка по крачка.

 

Въпреки куцащата динамика обаче, четивото съвсем не е лошо. Ако търсите нещо по-толкинско като усещане или ако сте от по-търпеливите читатели и обичате класическа фентъзи епичност, подплатена с битки, пророчества и надвиснало апокалиптично зло – то серията „Небесен огън” се вписва в тази категория по всички параграфи.

 

В днешно време всеки се е юрнал да открива топлата вода, търсейки някаква жанрова смесица и опитите за разчупване на клишетата понякога избиват на пълен абсурд. Тук определено няма такава опасност. Къркпатрик не се е възползвал от някои от най-преексплоатираните и очаквани фентъзи раси, но встрани от това книгата му е като омаж на крайъгълните камъни на жанра и определено ще е радост за традиционалистите. Или пък за по-млади читатели, които нямат чак такава база за сравнение и не са уморени от вечните фентъзи тропи.

 

Макар, че си има своите кусури, на мен все пак „През лицето на света” ми хареса достатъчно, че след кратка почивка да продължа и с втората книга от „Небесен огън”. А и отдавна съм спрял да чета поредици до края просто защото съм ги започнал. Надявам се че сега, след като Къркпатрик ни е запознал с героите и обширна част от света им, в следващите части ще видим повече действие!

Книголет

Advertisements

One thought on “„През лицето на света“ – книга 1 от поредицата „Небесен огън“ на Ръсел Къркпатрик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s