Епична космическа опера и твърда научна фантастика. Хиляди поколения клонинги, споделящи спомените, знанията и опита си кръстосват пределите на вселената в продължения на милиони години. Полет на науката и въображението далеч отвъд обозримите хоризонти. Това е „Домът на слънцата” от Алистър Рейнолдс (изд. „Изток-Запад”)!

Преди шест милиона години, в зората на човешката епоха на звездоплаването, Абигейл Джентиан се разделя на хиляда клонинга и ги изстрелва в галактиката. Тяхната цел: да натрупат повече спомени и мъдрост, отколкото едно човешко същество някога би могло да натрупа във вселена, спъвана от законите на Айнщайн. Дяловеците от линията Джентиан редовно се събират на грандиозни празненства, където в течение на хиляда буйни нощи си обменят спомените.

 191229_b

Всичко хубаво, но дяловеците биват изтребени почти напълно. Кой или какво стои зад геноцида не се знае. Не се знае и защо някой би желал да изличи съществуването на линията им. Оцелелите са единици, които се оказват притиснати между мисията да опазят спомените и знанията, натрупани в продължение на цяла вечност и това да открият и спрат силата, отговорна за смъртта на останалите дяловеци.

 

Мерните единици са невъобразимо огромни, говорим си отвъд хилядолетия и галактики. Минават милиони години, цели ери отлитат една след друга, проследяваме без проблем дори принципно незабележимо бавните еволюционни процеси… „Домът на слънцата” ще ви накара да се почувствате по-нищожни и от кварк. В сравнение с този роман много други фантастични саги изглеждат като чист минимализъм.

 

Книгата блести с невероятно смел размах и уникално изграждане на вселената. Различни фракции, култури, светове, просто тонове храна за въображението на всеки гладен сай-фай почитател!

house-of-suns-alastair-reynolds-pap18-lge

Друго, което събуди възхищението ми е това, че Алистър Рейнолдс наистина много се е постарал да подкрепи историята си с възможно най-достоверни научни обяснения. Човекът наистина е поставил акцент върху научното в научната фантастика, браво за което! Всякакви идеи, теории и прочее научно съдържание са вплетени в разказа по разбираем, разказвателен начин, който не изисква от читателя да е колега на Стивън Хокинг.

 

Уви, епичността и свръхмащабите крият и един капан, в който за нещастие и Рейнолдс попада, а именно – протяжността на действието. Това се случва някъде след средата на романа, където разточителното описание на битките започва да тежи. Лично аз винаги съм предпочитал авторите да оставят битките на въображението на читателя и да ги описват кратко и стегнато. В наши дни, когато всеки се е нагледал на холивудски сай фай блокбастъри, дори на дете му е лесно да си разиграе в съзнанието батални сцени от всякакъв вид. Да се навлиза в детайли за всяко движение и всеки изстрел действително спъва темпото, и уж става дума за битка, а всъщност текстът е обратното на динамичен. Чистосърдечно си признавам, че на моменти ми идеше да направя светлинен скок от няколко страници по-напред… Във всеки случай, устоях на изкушението.

 

Все пак не липсваха и резки обрати в историята. А за финала ще кажа само, че е ударен! Веднъж да достигнете до него няма да съжалявате за проявеното търпение и отделеното време, Алистър Рейнолдс ви се изплаща с лихвите. Ето такова темпо трябваше да държи цялата книга! Не знам на какво се дължи драстичната разлика между четивността на романа между средата и последното действие, може би е имало силна редакторска намеса, а може би Рейнолдс нарочно е решил да забави и да подразни читателя преди да настъпи педала на газта и така да създаде още по-впечатлителен край.

 

След последната страница авторът се е компенсирал за всички протяжни параграфи, а читателят просто ламти за още! И кой знае… Рейнолдс си оставя вратичка, така че нищо чудно някой ден да се завърнем в завладяващата вселена на Домът на слънцата”!

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s