След като вчера говорихме за „Ангел…” и „Принц с часовников механизъм”, днес е ред на„Принцеса с часовников механизъм” – третата и последна книга от серията „Адски устройства”, прикуъл на сагата за Ловците на сенки на Касандра Клеър.

 

Зад разкошната корица се крият камара изненади и неочаквани обрати. Всъщност, обратите са толкова много, че свят може да ти се завие. По едно време краят на кажи-речи всяка глава просто преобръща всичко с главата надолу!

175659_b.jpg

Дългоочакваната развръзка на любовните терзания на Теса е тук! Госпожица Грей е на път да се превърне в госпожа Карстерс, когато над Института в Лондон надвисва гибелна опасност. Любовта отново ще трябва да почака докато героите се разправят с Алекс Мортмейн. Негово величество Магистъра е решен на всичко за да се сдобие с безгранична власт, а ключът към нея е Теса. Злодеят ще изнесе истински стиймпънк спектакъл! Адските устройства са в действие и не е ясно дали някой може да ги спре. Армията неумолими аутоматони настъпва и е повече от предизвикателство дори за Теса, заедно със своята новооткрита мощ и всичките си приятели…

 

Нека кажа, че това е най-добрата книга от поредицата. Касандра Клеър много внимателно е запланувала и разиграла всичко. Всяко парченце от пъзела си идва на мястото, а картината е завладяваща!

 

Още в предишните две части, освен Теса, Уил и Джем има представени и цяла сюрия поддържащи роли. На всеки второстепенен и дори третостепенен герой е обърнато внимание и е развит, до толкова, до колкото темпото на романите го позволява. Дори съм готова да простя на авторката леко дразнещия за мен факт, че кажи речи всеки в някого се влюбва и сакън да не остане герой без романтичен интерес. Чисто и просто защото всяка роля се оказва едно малко зъбно колелце в трилогията на часовниковите механизми!

3605988_back__b.jpg

Финалът е разтърсващ. Дори и да искате, няма как да останете безучастни. Епилогът ще ви стисне за гърлото… Обичана или мразена, Касандра Клеър безспорно може да пише.

 

Похвала заслужава и цялостната атмосфера на трилогията „Адски устройства”. Клеър е успяла да превърне викторианския сетинг в нещо изключително близко до съвременните читател(к)и, но едновременно с това го представя като омайващо тъмно и мистериозно привлекателно място.

 

Драмата, трагедията и романтиката вървят винаги ръка за ръка и именно заради тях по-нетипичния стиймпънк жанр е така атрактивен дори за средностатистическата аудитория, която по принцип не чете подобен тип литература. Във време на косплей звезди и все по-явен захлас към към неовикторианския шик часовниковите механизми на Касандра Клеър определено са удар в десятката!

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s