Сред богатата селекция от хитови западни романи на „Егмонт” окото ни хвана една българска книга, обещаваща да превърне период от българската история в напрегнат трилър! Дали „Войната на буквите” на Людмила Филипова ще успее да постигне тази цел? 

Годината е 927-ма. В мрачно подземие живее уродлив божий неверник, образован изгнаник, който ще разкаже тази история. История за призванието, което малцина щастливци откриват. За избора между любовта и обречеността пред дълга. За съкровена тайна, пазена в сърцето на велик народ. История за тайнствата на българската азбука и скритата в нея сила.“Войната на буквите“ от водещата българска писателка Людмила Филипова не е просто исторически роман. В него познатото и премълчаното се преплитат в разказ за едно от най-значимите дела на българския народ – съхраняването, защитата и налагането на азбуката ни. История, която преди 11 века първи разкрива Черноризец Храбър. „За буквите“ обикаля света. Но впоследствие истината бива многократно преправяна и най-сетне забравена.

9789542712558

Темата е прекрасно подбрана. Едновременно близка до родната аудитория, но и в час със световните тенденции. Факт и фикция отдавна са се слели в историческите трилъри на световните автори, които с драматични приключения и шеметни развръзки не само забавляват, но и пробуждат интерес към теми, които много по принцип смятат за сухи и принадлежащи на музеите.

 

Е, някои гледат на това като на историческа пародия и масова дезинформация, но аз лично не съм сред тях. Ако художествената измислица се вписва в реалността и контекста на епохата това е добре. А ако накара поне малка част от читателите (или зрителите) да потърсят информация къде свършва измислицата и започва истинската история – още по-добре!

 

От трейлъра на книгата си личи, че това е един съвременен и комерсиално ориентиран продукт, а мнозина от родните автори със сигурност биха се радвали на подобен маркетинг.

 

 

Жалко обаче, че съдържанието не е така добро, както обещаващата опаковка!

 

Това е първата книга, която чета от Людмила Филипова, така че не съм в състояние да я съпоставя с други нейни заглавия. Това, което ми направи впечатление тук обаче е, че текстът не върви гладко, на места дори изобщо не върви. Действието е хаотично и разпокъсано, а диалозите също не помагат. Романсът с принцеса Мария е болезнено предвидим. Схващате картинката… Казано най-общо (и най-меко) „Войната на буквите” има нужда от много много редакция.

 

Въпреки всичко, книгата успешно постига една цел – накара ме да търся дати и събития в Уикипедия и да отварям историческите енциклопедии вкъщи, които май от ученическите си години съм разгръщал доста рядко. Покрай „Войната на буквите” ако не друго, то поне си опресних някои неща от този действително важен за държавата ни исторически период. А и това е нещо.

 

Щеше ми се това ревю да беше по-ласкаво, но уви. Замисълът зад „Войната на буквите” е страхотен, но изпълнението куца. Във всеки случай, надявам се на повече и по-успешни такива опити от родни автори, както и на доверие в такива проекти от страна на българските издатели.

Книжкознай

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s