Не ще и дума, че си падам по Young Adult фентъзи. Когато е добре написано действа едновременно разтоварващо и ободряващо. Не винаги имам време (а понякога нямам и нерви) за епоси с четирицифрен брой страници. Дори и не си правя илюзии, че някога ще преборя „Колелото на времето”. Не и преди да изляза в пенсия… Не обичам да се задържам прекалено дълго на едно място и именно за това предпочитам поредици, които да мога да започна в петък вечер и да съм завършила преди понеделник сутрин! А този уикенд прочетох една такава трилогия – „Адски устройства” („The Infernal Devices”) на Касандра Клеър и изд. „Ибис”.

За къде съм тръгнала, уж YA фенка, а да не съм чела нищо на Касандра Клеър? Ами… Глождеше ме любопитство да пробвам нещо нейно, но просто преди да успея да се хвана за книгите й, те изведнъж се натрупаха много! И така, до ден днешен не съм седнала с нито една от тях, от страх да не взема да прекарам следващата половин година от живота си циклеща с нейните поредици. Да не говорим пък, че дори нямах представа кои книги с кои са навързани, от къде изобщо трябва да започна…

 

Е, да ама тука колегите обсъждаха наскоро серията „Магистериум”, на която Клеър е съавтор. До колкото ми е известно Касандра Клеър има доста повече фенки от колкото фенове, та ако дори момчетата от екипа са се зарибили по книгите й, явно ми е крайно време и аз да наваксам и да видя за какво става въпрос. И посегнах към серията„Адски устройства”, защото от всичките й книги точно тези ми се видяха с най-интригуващи заглавия и с най-привлекателни корици.

the-infernal-devices_wallpaper.jpg

Едва после осъзнах, че всъщност „The Infernal Devices” е част от „The Shadowhunter Chronicles”, чиято обща бройка вече се върти около петнайсет тома! Божичко, с какво съм се хванала на хорото! Но за щастие обаче, оказа се, че трилогията „Адски устройства” е прикуъл на цялата серия и действието в тези книги хронологично се развива най-напред. Самата Касандра Клеър твърди, че спокойно можете да започнете от тези книги преди да преминете към „The Mortal Instruments”, и аз реших да й повярвам и да чета нататък!

 

Тъй че пригответе се за един обзор на поредицата от нова читателка на Касандра Клеър, която подхожда към трилогията без да има очаквания или дори база за сравнение с другите й книги.

 

Историята започва с „Ангел с часовников механизъм”. След смъртта на родителите си шестнайсет годишната Тереза Грей напуска Ню Йорк и пътува за Лондон с надеждата да се събере с брат си. Още на пристанището обаче момичето е похитено от Сестрите на мрака и скоро се озовава в свят, за който дори и не е подозирала.

157823_b.jpg

Излиза, че Теса представлява интерес за Сестрите, тъй като притежава дарба, за която самата тя не знае. Постепенно обаче момичето отключва умението си. А то е да приема формата на други хора! Освен това, Тереза е главна пионка в играта на Магистъра, загадъчната фигура, направляваща Сестрите и заповядала отвличането на Теса. Плановете на Магистъра са неясни, но едно е сигурно – той не цели нищо добро!

 

На помощ идват Ловците на сенки. Те измъкват младата госпожица Грей от хватката на нейните похитители и се заемат с нейната закрила зад стените на Института. Сега момичето е поставено между мисията да открие брат си и предизвикателството да приеме самата себе си и да контролира новоотключените си способности. Както и рамо до рамо с Ловците на сенки да се опълчи срещу злото, което все още я преследва. А, да… Да не пропуснем и задължителния любовен триъгълник!

0049462_back__b.jpg

Героинята тепърва ще има да въздиша по Уил и Джем в продължението – „Принц с часовников механизъм”! Образите на двамата връстници на Теса са класическата дилема. Как да избереш между тайнствения, мълчалив и затворен Уил и всеотдайния, внимателен и обречен Джем? Първият те привлича неудържимо, но какво ли ще откриеш зад маската му? Вторият е очевидно разумният избор, но разумът и чувствата са две различни неща. А и дали чувствата в случая всъщност са любов, или по-скоро съжаление?

166029_b.jpg

Дори и вече да съм леко далеч от тези тийн дертове, все пак Касандра Клеър наистина се е постарала героите да не са ми безразлични. Предполагам, че сред по-младите читателки взаимоотношенията между триото Теса, Уил и Джем ще са обект на разпалени дискусии и ще имаме разделение на феновете на поредицата на лагер „Уил” и лагер „Джем”. Аз лично клоня по-скоро към втория.

 

Но стига толкова за романса. Той е ясен. В „Принц с часовников механизъм” съвсем не липсват и приключенията. Магистърът настъпва, Теса придобива увереност, интригите, манипулациите и предателствата дебнат отвсякъде. Но най-мъчителният въпрос за Тереза Грей си остава този, коя е тя всъщност. Дали е истинска дъщеря на хората, които е третирала като свои родители? Какви са корените на нейната дарба? Защо е хваната в конфликта между двете враждуващи от поколения фракции? Дали е предопределена за да воюва на страната на доброто, или в крайна сметка й е писано да изиграе ролята си в тъмните замисли на Магистъра?

 

Всичко ще бъде разкрито в „Принцеса с часовников механизъм”! Ревюто продължава утре на „Книжни Криле”!

Книголина

7567846_back__b.jpg

Advertisements

One thought on “„Ангел с часовников механизъм” и „Принц с часовников механизъм” – книги 1 и 2 от трилогията „Адски устройства” на Касандра Клеър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s