На „Книжни Криле” отразяваме предимно художествена литература, така че днешното ревю е нетипично. Самият аз пък не съм нито спортна, а още по-малко пък бойна натура и това прави ревюто двойно нетипично. Причината да отделим внимание на книга за бойни изкуства е нейният автор. От издателство „Изток-Запад” пуснаха „Пътят на джит кун до” на безсмъртния Брус Лий!

204789_b.jpg

Брус Лий е мит от моето детство. Не мога да говоря за него без да ме обземе носталгия по невинните летни дни, когато веднага щом успеехме да съберем нужните стотинки с дружките от махалата търчахме към близката видеотека, където ни очакваха рафтове с всевъзможни екшъни. Касетите, разбира се, често бяха с пиратски записи, със съмнително качество на картина и звук (да не говорим за съмнителното качество на самите филми), най-често едногласов дублаж, но Бога ми, с какъв захлас сме гледали и как са се запечатали сцените и репликите в съзнанията ни… За филмите с Брус Лий обаче трябваше резервация! Чичката ни записваше в тетрадка и чакахме ред, защото „Пътя на дракона”, „Китайска връзка” и „Драконът идва” си бяха хитове, които не се задържаха… От обложките гледаше мъж с тяло, изтъкано от мускули, с горда осанка, с твърд и решителен поглед… Брус Лий беше идол и модел за подражание, а всички ние в мечтите си бяхме бъдещи нинджи и каратисти, които щяха да защитават правдата и справедливостта по възможно най-бързия и ефективен начин – с яростни юмруци!

eaa4b7c98c8d302968db48788730f9ab

Години по-късно, все още отявлен киноман и фен на хонконгските екшъни, започнах да търся и да чета информация за Брус Лий, да гледам документални филми… Първоначално ме интересуваше истинската история около смъртта му, тъй като дете се бях наслушал на фантасмагории за проклятия, предателства, наемни убийци и престъпни култове… И тогава, благодарение на интервюта, статии, биографични филми, преоткрих Брус Лий в нова светлина, а респектът и уважението ми към него се увеличиха многократно. Видях го не като архетип на добрия герой, притиснат от обстоятелствата да отвърне със сила. Не като харизматичен актьор с перфектна физика и уникална дисциплина. Видях го като човек, съпруг, баща, учител, философ, поет…

bruce-lee-tao-expanded-4761

Отвъд границите на детските си мечти никога не съм се занимавал с бойни изкуства, никога не съм и посягал към подобни четива, но издаването на книга от Брус Лий за мен е събитие, което не исках да пропусна. „Пътят на джит кун до” е шанс да се докосна до труда на един наистина забележителен човек, който е успял да остави такава дълбока следа у милиони хора, да вдъхнови цели поколения, да промени завинаги екшън киното, както и света на бойните изкуства.

 

Книгата започва с предговор от съпругата на Брус Лий, Линда. А съветът към читателите е „Вземете, което ви е полезно – и го развиите”.

 

Дори лаик като мен знае, че Брус Лий създава един нов, съвременен боен метод, наречен Jeet Kune Do. Стъпил на хилядолетна кунг-фу традиция (в частност – винг-чун) и философските възгледи на своя създател, джит кун всъщност цели бягство от ограниченията и догмите на стила. Идеята на Брус Лий е да съчетае минимално движение с максимална ефективност, която позволява на използващия го да се адаптира според нуждите си и опонента си, вместо да робува на определено учение.

 

При джит кун до отсъстват декоративните и позьорски хореографии, няма го перченето и танцът, а само бързо, своевременно и прецизно движение, достигащо целта. Но достигането до тези цели минава не просто през физически тренировки, но и чрез честен поглед дълбоко в себе си, освобождаване от личните окови…

 

Факт, че Брус Лий е изключително вдъхновяваща личност, а философията му залегнала в основата на джит кун до е приложима не само в тренировки, бойни изкуства и самозащита, но може да намери приложение и в много други аспекти от живота.

 

Тъй че какво ще извлечете вие от книгата, зависи именно от вашите цели.

StarКнижар

Пътят на джит кун до е класика сред книгите за бойни изкуства. Тя е синтез на неуморния стремеж на Брус Ли към самоусъвършенстване и търсенето на истината, надскачайки времето, традициите, идеологиите и собствените физически граници.

 

Тази книга е безценен извор на знание за всички, които практикуват някакъв вид бойно изкуство: кунфу, винчун, джит кун до, бокс, кикбокс и др. Преди всичко обаче е ключ към търсенето на себе си и средство за духовно израстване. Целта е му да премахне заблудите, извиненията и оправданиятаа, които ни пречат да погледнем честно дълбоко в себе си и да потърсим път за промяна.

 

„Отделният човек е устойчив само когато притежава чувство за собствено достойнство. Това е сериозна задача, изискваща много сили и вътрешни ресурси. Длъжни сме да поддържаме своето достойнство, да утвърждаваме и доказваме смисъла и ценността на своето съществуване всеки ден. Пътят на самаоосъзнаването е много труден. На него се стъпва, когато другите пътища към личното достойнство са повече или по-малко затворени. Хората, които имат талант, трябва да го реализират в съзидателна работа. Само тогава техните стонове и оплаквания ще престанат да се носят през вековете.“

Брус Ли

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s