Какво да ви кажа за „Машина за ангели” на Ник Харкауей? Хммм… Ами как ви звучи това: Шпионски ретрофантастичен трилър, алтернативна история със стиймпънк елементи! Край! Мен лично не трябва да ме навивате повече. Но ако вие имате нужда от още убеждаване – то тогава четете ревюто нататък!

50b965e5f90b24d5eb3100e37a171565.jpg

Джо Спорк е часовникар, който се опитва да живее извън сянката на баща си – фатално известен престъпен бос с дълъг списък от криминални постижения. Не е лесно за не си син на баща си, особено когато всички го познават като „Картечния” Спорк. В ръцете на Джо попада странна механична книга, с чиято поправка героят се залавя. Устройството обаче отприщва рояк механични пчели… (Да, правилно прочетохте – механични пчели!) В резултат на безредиците, причинени от миниатюрните хвъркати аутоматони Джо е набеден за обществен враг и трябва да бяга и да се спасява. И то далеч не само от британското правителство!

mqdefault

Върху главата на бедния часовникар ще се изсипе всичко, което можете и не можете да си представите! Джо Спорк ще си има вземане-даване не само с тайни агенти и подземния свят на Лондон, но и с орден от фанатизирани монаси, предвождани от демоничен зъл гений а-ла Фу Манчу, бесни котки, слепи кучета, магнетични пенсионерки… Споменахме ли за надвисналия апокалипсис?

Mashina-za-angeli_pic.jpg

Ник Харкауей някак си успява да напълни романа си с привидно отдалечени една от друга жанрови идеи, тонът на историята се люшка между лековато приключение и пищни описания, между смел полет на въображението и поклон пред всякакъв ретро култ, та чак до граничещ с пълен абсурд хумор.

 

Поне за мен, на Харкауей му отнема доста време да набере инерция и да остави историята му да се отлепи от пистата за излитане. Уж лека книга, но описанията натежават на не едно и две места. И гореспоменатия абсурд, който на момент идва прекалено комиксов, че дори и не съм сигурен дали не прекрачва границата на добрия вкус. Това пречи на романа да ми стане абсолютен фаворит, но…

9860471

При все гореспоменатите минуси, силно препоръчвам „Машина за ангели” на любителите на жанровото и фантастичното. Романът е нетипичен, та дрънка! Има доволно много шантави хрумки и щури ситуации, които да ви забавляват и държат в напрежение. Ник Харкауей определено е изобретателен тип, не може да не му се признае!

 

Превод (както винаги – майсторски!) от Елена Павлова и пипната, стилна корица от Живко Петров ви гарантират качеството и на българското издание с логото на издателство „Сиела”.

Книгандалф

mashina-za-angeli.jpg

Advertisements

One thought on “„Машина за ангели” от Ник Харкауей

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s