Плясъкът на книжните криле се слива с този на лъскавите опашки! Дойде ред и на третата книга от епичната „Сага за вода и огън”! Русалките отново са тук, по-силни от всякога, но и изправени пред още по-големи предизвикателства в „Тъмен прилив”!  

97895427151911476776690.4203.jpg

Някога изгубена и объркана, Серафина е уверената водачка на Черните перки. Докато работи над саботирането на врага си и събира съюзници за битка, приятелите й се изправят сами пред ред предизвикателства. Линг е в плен на траулера на Раф Мфеме, на път за военнопленнически лагер. Бека се среща с Астрид и научава защо ондалинийската русалка е толкова ядосана – тя крие срамна тайна. Ава не може да се завърне у дома, защото там я очакват ездачите на смъртта. Става все по-трудно и за Махди, годеника на Серафина, да продължава да се преструва, че е влюбен в Лучия Волнеро. Ако родителите на Лучия се усъмнят, животът му, както и всички надежди на Сера, ще бъдат заличени.

 deep_blue_bozzetto_disney_10.jpg

tide1.PNG

Пъзелът се подрежда, Дженифър Донъли сменя гледната точка и прехвърля действието между русалките, което допълнително покачва напрежението. Не само това, но и научаваме много повече за героини, които бяха по-малко застъпени в първите два романа. Сюжетната линия на Линг е вероятно тази с най-мрачните краски. Тя минава през много болка и трудности в името на мисията за откриването на талисманите. А Астрид е разяждана от това, което крие, но в крайна сметка няма да може да избяга от самата себе си.

deep_blue_bozzetto_disney_08.jpg

Романтичните взаимоотношения между героите също са повечко, в сравнение с предните части на „Сага за вода и огън”, което според мен може и да не е плюс, но предполагам, че ще бъде посрещнато с бурни овации от читателките на поредицата.

Освен това авторката не пропуска възможност да ни представи някой нов елемент на подводните цивилизации, както и да ни срещне с колоритни и интересни второстепенни герои.

deep_blue_bozzetto_disney_09.jpg

След три книги „Сага за вода и огън” все още ми напомня за тв-сериала на Дисни „Малката русалка”, в който Ариел се срещна с глухоняма русалка в един епизод, в друг пък се бори за свободата на морски животни, използвани като атракции в увеселителен океанариум… Фактът, че шарен, детски анимационен сериал третира сериозни и болезнени проблеми по такъв деликатен и дори увлекателен начин се е запечатал в съзнанието ми. Макар, че книгите на Дженифър Донъли са за по-възрастна аудитория, далеч от пеещите раци и ръсещите лафове рибки, и тук под формата на приказно пътешествие под вълните до нас достигат някои поуки и екологични послания.

deep_blue_bozzetto_disney_07.jpg

Надявах се на повечко наблягане върху екологичния елемент, нещо с което първата книга ми направи много приятно впечатление, но във втората и третата от серията тази тема вече не е застъпена така директно. Но това не значи, че не се говори за други важни неща – морални ценности, личен избор, семейство, приятелство, и т.н. Изобщо, една от силните страни на сюжета е навигацията из водовъртежа от емоции и взаимоотношения, в който попадаме заедно с героините.

deep_blue_bozzetto_disney_05.jpg

Сега на феновете на „Сага за вода и огън” не им остава нищо друго освен да чакат и четвъртата книга да излезе на български! И дано от „Егмонт България” съкратят чакането колкото се може повече! Кулминацията предстои в Sea Spell!

А до тогава… Можете да си слушате „саундтрака” на поредицата 😉

 

Ненко Генов

tymen priliv_CV_3_back1476776694.74.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s