Днес ще летим на едни доста по-мрачни „Книжни Криле”. Всъщност дори черни. Гарванови. „Крал Гарван” на Майкъл Стюарт е поредното силно и провокативно предложение за млада аудитория от „Студио Арт Лайн”.

Пол Купър и майка му живеят сами. Баща му си е плюл на петите отдавна, а при първите наченки на самостоятелност сестра му също си е вдигнала чукалата. Сега г-жа Купър е обхваната от депресивни настроения , а когато не може да си намери женска ласка (защото по мъже вече не си пада) се опитва да притъпи мъчещата я самота с бутилка вино. За да е пълна картинката на дисфункционалното семейство, майка и син се лутат не само емоционално, но и по географската карта. В резултат на всичко това шестнайсет годишният Пол е аутсайдерът на всяко ново училище, в което бива записан.

product_109.jpg

Макар и будно и интелигентно момче, Пол все пак не може да избяга от сянката на разбитото си семейство. Растейки в руините на собственото си детство, борейки се с бариерите в общуването, които неволно сам си е поставил, той намира своето място сред птиците. Орнитологията се превръща в негова страст, но освен да търси, наблюдава и педантично да описва различни пернати, Пол тихо съзерцава и хората. И оприличава всеки на отделна птица.

 

И тогава някъде наблизо каца Кралят Гарван. Ашли. Пълната противоположност на Пол. Красив, горд, с величествена осанка… и тъмна природа. Животът зове, особено през нощта. А забраненият плод е най-сладък, нали? Ашли повежда новата си дружка на унищожително пътешествие.

10090861

 

Дали максимата „С какъвто се събереш, такъв ставаш” ще остане валидна и за Пол? И до кога момчето ще е в свитата на краля на нощта? Възможностите пред момчето са две – или ще открие себе си преди да е станало късно, или окончателно ще се изгуби.

 

Не бих препоръчал „Крал Гарван” на някой, който няма търпението да погледне света през очите на Пол и да премине през параграфите с неговите наблюдения и разсъждения. Заглавието спокойно би могло да бъде „За птиците и хората”. Не бих я препоръчал и на по-млади читатели, които все още не искат да виждат света по един по-мрачен и циничен начин. Но ако сте готови за един вглъбен и режещ разказ за трудностите по пътя към себе си, ако желаете да прочетете нещо, което смело мачка границите и клишетата на Young Adult литературата, то романът на Майкъл Стюарт е за вас.
Книгокрил

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s