През последните години издателство „Enthusiast” методично запълват някогашната липса на книги от Роалд Дал в България. Това си беше наистина голяма празнина, имайки предвид, че Дал едно от най-големите имена в световната детска литература. Авторът си е извоювал тази слава благодарение на необичайните и непредвидими сюжети, гарнирани с нетипично (и дори на моменти подривно) чувство за хумор. Немалка роля са изиграли и немирните илюстрации на Куентин Блейк, които са запазени и в родните издания. А всички гореспоменати елементи са налични и в приключенията с криминален привкус на фантастичния господин Фокс!

1_book_cover_image_1

Лисицата господин Фокс е един много колоритен образ! Главният герой е хем грижовен баща и глава на семейство, хем е и душата на компанията (макар и лисица, нищо човешко не му е чуждо), а на всичко отгоре е и с престъпно остър ум – факт, с който той дори се гордее. От другата страна на барикадата са фермерите – собственици на кокошарници пълни с тлъсти кокошчици и изби, запасени с гъделичкащ небцето и сгряващ стомаха сайдер…

fox1.PNG

Горските животни и фермерите са естествени врагове, всеки борещ се за мястото си в хранителната верига, но за разлика от стотиците приказки, в които лисицата е злодеят, тук Дал е превърнал господин Фокс в своеобразен Робин Худ. Той граби от хората не (или поне не само) от спортна страст, нали? Става въпрос не просто за подхранване на самочувствието, но и за изхранване на семейството. Най-накрая имаме и гледната точка на лисиците, които крадат не защото им се краде, а защото им се яде!

150905_b

Типично за Роалд Дал – възрастните са една крайно несимпатична пасмина и служат за антагонисти. Образите на фермерите са си чиста гротеска. Упорити и арогантни до безобразие, те са готови да стигнат до учудващи крайности само и само да се разправят с крадеца.

fox2.PNG

Да, авторът е верен на себе си и е вмъкнал в историята си някои елементи, които ако се задълбочим в анализите ще започнем да се чудим дали са подходящи за деца… Но за щастие Роалд Дал никога не се е вписвал в шаблонното, нито пък се е опитвал да захаросва сюжетите си. И децата обичат книгите му не защото в тях има и от така сладкия „забранен плод” (тук предимно под формата на ловко задигнати деликатеси и сайдер), но и защото авторът не ги подценява и разказва за тях неподправено и с уважение. Нито помен от нравоучителни речи и очевадни поуки. За сметка на това пък, „Фантастичният господин Фокс” носи поетична справедливост!

fox3.PNG

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на тази книга, както и на другите му заглавия, се даряват на фондацията „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

 fox4.PNG

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s