Причината да посегна към „Странните талисмани на Артър Пепър” е, че и корицата, и заглавието ми напомниха доста на филма „Тайният живот на Уолтър Мити”, който много харесвам (който пък е базиран на разказ от James Thurber). По всичко си личеше, че дебютният роман на Фейдра Патрик трябва да бъде една затрогваща, мила и вдъхновяваща история за пътуване – както към далечни хоризонти, така и към себе си. И тъкмо за нещо подобно бях в настроение, така че с готовност разгърнах страниците! 

 

А там ме посрещна и самият Артър Пепър. Скромно и стеснително старче, тих домошар по природа, Артър прекарва дните си в самота. Съпругата му Мириам е на едно по-добро място, синът му се е установил буквално на другия край на света, а отношенията с дъщеря му са изстинали до такава степен, че направо ги няма. Героят прекарва дните си в самота и несподелена тъга, намиращ сигурност единствено в порядъка и рутината, с които се е обградил, и спотайвайки се дори от иначе добронамерените си съседи.

feydra patrik strannite talismani.jpg

Ето, че е изминала цяла година от смъртта на съпругата му и Артър най-накрая решава да стисне зъби и да прерови и поразчисти вещите й. Ненадейно обаче, на дъното на един ботуш Артър попада на предмет, за чието съществуване дори не е и подозирал. Това е златна гривна, на която висят осем талисмана, изобразяващи слон, цвете, книга, палитра с бои, тигър, напръстник, сърце и пръстен. Върху слончето се оказва и едва забележима гравюра на телефонен номер. Артър решава да се обади… Някой вдига слушалката от отсрещната страна. В Индия.

 

69-годишният старец моментално попада във вихър от любопитство и съмнения, подхранвани от загадъчното минало на съпругата му и собственото му въображение. Коя е била Мириам преди двамата да се срещнат? Защо никога не му е доверила за предишния си живот? И дали не е пожертвала личното си щастие и отворената си, приключенска природа за да остарее заедно с един свенлив добряк, който може би неволно я е лишил от крилете й?

31111345

Решен да открие отговорите на всички тези въпроси, използвайки гривната с талисманите вместо компас, Артър Пепър поема на едно дълго пътешествие, изпълнено със срещи и преживелици. Пътуване през Лондон и Париж, та чак до Индия, но и пътуване към миналото, чрез което Артър може би най-накрая ще може отново да заживее истински в настоящето.

 

„Странните талисмани на Артър Пепър” е всичко, на което се надявах, когато започнах романа. Чудесен издателски избор от страна на „Сиела”, в плавен превод от Надя Златкова. Изключително топла, позитивна и дори бих казала, вълшебна книга. Ето ви едно бързо, леко, но и съдържателно четиво, изпълнено с прекрасни послания.

Книголина

Advertisements

One thought on “„Странните талисмани на Артър Пепър” от Фейдра Патрик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s