Фантастичната Young Adult литература е пълна-препълнена с вампири и върколаци, тийн магьосниците са в изобилие, не липсват и вещици… Но кога последно сте чели за русалки? Подводният свят на Дженифър Донъли от нейната „Сага за вода и огън” (изд. „Егмонт България”) е тайнствена и екзотична сцена на вълнуващи авантюри и съдбоносни обрати! Оставяме се на втората книга да ни отнесе. Пригответе се за „Гибелна вълна”!

wave.jpg

„В морските дълбини” ме спечели с интересните си локации и развитите с много въображение подводни култури. Страшно ми харесаха новите одежди на иначе познатата история за търсенето и отстояването на себе си. Нямаше и съмнение, че припърва възможност щях да посегна и към втората книга, и както и очаквах – не останах разочарован.

 

Серафина, Нийла, Линг, Ава, Бека и Астрид, шест русалки от царства, разпръснати по морета и океани, са призовани от водачката на речните вещици да научат невероятна истина: русалките са директни наследнички на могъщите магове, управлявали изчезналата империя Атлантида. Древното зло, унищожило я преди хилядолетия, оживява отново и единствено те могат да го победят. За целта трябва да намерят вълшебните талисмани, принадлежали на великите магове.

 

Докато ги търсят, Серафина и Нийла откриват в себе си неподозирана смелост и хитрост. Изправят се пред опасност и смърт и преживяват предателство, изненадващо като гибелна вълна.

 water.PNG

Един от колегите ме попита дали тези не ми идват „прекалено момичешки”. Ами… май не. Липсата на протагонист от мъжки пол никак не ми пречи, и всъщност вече дори и не ми прави впечатление в YA литературата. На мода са младите героини, едновременно раними и самоотвержени, съчетание на сила и чувствителност, и Серафина и компания определено отговарят на тези определения. Но Дженифър Донъли не е изпаднала в захаросана мелодрама и лирични отклонения.

 

Макар и изпълнени с подводни приключения, книгите са и учудващо земни. Темите са универсални – за посрещането на житейските перипетии, за неохотното изоставяне на безгрижните младежки дни пред ударите на съдбата, за трудния път на личното израстване и за намирането на истинско приятелство.

waves1.PNG

Ако „В морските дълбини” съдържаше повече приказна романтика и създаваше силни впечатления с омаята на подводния свят, то „Гибелна вълна” е една идея по-сериозна, но не по-малко четивна. Дженифър Донъли определено не се е оставила „течението да я носи”, ами се е постарала да надгражда върху вече постигнатото. Читателите продължават да изследват дълбините (ще имате шанса да опознаете кралство Матали, и не само), но и да опознават шестте посестрими.

2a8d35d2bdb7dc53d2693987b054cc1e.jpg

Всяка една от русалките е по своему интересна, но фокусът е върху Серафина и Нийла. Все пак е разбираемо авторката да се спре на две от героините, защото ако се беше опитала да развива едновременно характерите и на шестте русалки щяхме да получим тухла, чийто обем страници може би би стреснал част от младите читатели, към които е насочена поредицата. Въпреки всичко, Линг, Ава, Бека и Астрид имат достатъчно „сценично присъствие”, за да харесаме и тях.

tumblr_n7j6vawyip1rh9oejo3_1280.jpg

Много ми харесва фактът, че Дженифър Донъли бяга от типичния облик на русалките и придава на всяка една индивидуалност, различни етнически и културни оттенъци… С това поредицата успява да обхване всякаква аудитория, докато героините прегръщат своите различия и действат заедно в името на своя свят.

tumblr_n7j6vawyip1rh9oejo4_1280.jpg

„Гибелна вълна” е страхотно продължение на „Сага за вода и огън” и нямам търпение да прочета и третата част, „Тъмен прилив”, и то далеч не само заради отворения финал на втората книга!

Ненко Генов

wave2.jpg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s