Е, да, дете въоръжено с вълшебен пръст крие потенциала за отприщването на пълна анархия, но също така гарантира и своевременно и безкомпромисно действие срещу всяка неправда.

На всеки, който някога се е чувствал малък, безпомощен и безсилен „Вълшебният пръст” ще вдъхне кураж и мечти!

 

Прочетох цялата детска библиография на Роалд Дал още като студент. Няколко негови книжки в оригинал ми попаднаха в един магазин за вещи втора употреба и веднага ми грабнаха окото, благодарение на щурите си заглавия и излъчващите смелост и спонтанност илюстрации на Куентин Блейк. Като капак, имах много хубави спомени от филма „Матилда”, а филмът на Тим Бъртън по „Чарли и шоколадовата фабрика” тъкмо беше минал по екраните, така че и името на автора беше свежо в съзнанието ми. Книжлетата бяха доста запазени, а цените им – символични, тъй че изобщо не се поколебах. Не ще и дума, че още с първата книжка се запалих по детското творчество на Роалд Дал. Имах си списък с неговите заглавия и зачерквах всеки път, когато успеех да открия нова книжка. А тези, които не успях да открия по вторачките – скоро поръчах от интернет. С удоволствие пътувах до приказния (и понякога страшен) свят на Дал, населен с добри великани и зли вещици, дългошии жирафи, гигантски праскови…

5_book_cover_image_1.jpg

И така, когато няколко години по-късно детските книги на Роалд Дал най-накрая започнаха да излизат и на български, аз ги пренебрегнах. Все пак, имах си библиографията му в оригинал. Но още няколко години по-късно се оказа, че съвсем не ми се чака децата ми да пораснат и да започнат да си четат книгите на английски! Беше дошло времето и на родните издания! Тъкмо удобен случай хем да си опресня сюжетите, хем да проверя и как са пренесени на български баснословните лексикални нововъведения на Роалд Дал! Едно е сигурно – неговата слабост в изобретяването на несъществуващи думи със сигурност ще се окаже предизвикателство за всеки преводач!

 

Първата книжка, която подхващам в превод е „Вълшебният пръст”, издадена от „Enthusiast”, преведена от Катя Перчинкова.

6285187_b

Историята е разказана от гледната точна на безименно хлапе, притежаващо необичайна дарба – силата на Вълшебния пръст.

„Не мога да ви кажа как точно го правя, защото и аз самата не знам.” – споделя момиченцето. „Но винаги, когато съм ядосана, когато се разяря… изведнъж от мен се излъчва нещо подобно на светкавица, бърз проблясък, като електричество.”

И тогава се случват едни неща, които са едновременно вълшебни, забавни, обезпокоителни, че и дори страшни! Ето, съседите-ловджии се събуждат пернати, от другата страна на дулото на собствените си пушки, които сега са ръцете на доскорошния дивеч. И това е само началото!

pryst1.PNG

„Вълшебният пръст” е смела и буйна история, която не подценява детската аудитория и говори смело и без задръжки. Това е една хипотетична басня за това, какво би се случило ако справедливостта беше в детските ръце. Справедливост водена не от дебели правни книги, изпълнени с точни и алинеи, а такава, базирана на вроденото ни чувство за добро и зло.

pryst11.PNG

Роалд Дал е предоставил тая вездесъща сила за саморазправа в ръцете именно на дете. „Колко безотговорно от негова страна!” – ще се възмутят някои възрастни. Добре, че Дал не се интересува от тяхното мнение! „Убеден съм, че повечето възрастни напълно са забравили какво е да си дете на възраст между пет и десет години… Аз обаче помня ясно. Спомням си със сигурност.“ – казва той.

pryst2

 

 

Е, да, дете въоръжено с вълшебен пръст крие потенциала за отприщването на пълна анархия, но също така гарантира и своевременно и безкомпромисно действие срещу всяка неправда.

На всеки, който някога се е чувствал малък, безпомощен и безсилен „Вълшебният пръст” ще вдъхне кураж и мечти!

Следваща спирка – „Фантастичният господин Фокс”! Скоро с ревю на „Книжни Криле”!

Ненко Генов

 

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всеки екземпляр на тази книга, както и на други заглавия на Роалд Дал, се даряват на фондация „Роалд Дал”, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

Научете още за Роалд Дал и неговите вълнуващи истории от официалния сайт на автора: http://www.roalddahl.com/ .

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s