Ето една книга, в която не просто ще се потопите, ами и ще се гмурнете в нея! И няма да изплувате за въздух чак до последната страница! Поемете дълбоко дъх и ни последвайте „В морските дълбини”!

Ние от „Книжни Криле” сме фенове на Дженифър Донъли. След „Революция” и „Тези плитки гробове” сме се убедили, че книгите й съвсем не са от плитките, а в първата част на „Сага за вода и огън” (изд. „Егмонт България”) историята буквално ни хвърля в дълбокото!

 

waterfire1.jpg

 

Историята е нов прочит на класически мотиви – откриването на себе си,
пътуването на героя, повикът на съдбата… Донъли е успяла по прекрасен начин да съчетае вечни теми и древни митове със свежи нови хрумвания и съвременна чувствителност. Главната героиня е русалката Серафина, която изведнъж е принудена да остави зад гърба си доскоро изпълнения със спокойствие и уют дом. Кралството Миромара, чийто трон Серафина е на път да наследи се оказва предадено и нападнато от врагове. Бащата на младата русалка е убит, а майка й е покосена от отровна стрела и сега изглежда, че нейните дни също са преброени. Момичето се впуска в търсене на спасение за майка си, како междувременно се мъчи да разнищи и загадката на тъмната сила, отговорна за трагичните събития, сполетели семейството й. Пътешествието й е водено от странни сънища, според които тя трябва да открие пет свои посестрими, всяка от които ще има ключова роля в опазването на мира и хармонията на застрашения подводен свят.

waterfire__.PNG
С изненада установих, че идеята за поредицата всъщност съвсем не принадлежи на самата авторка! На Дженифър Донъли й е била предоставена „библия”, изготвена от екип на Дисни, като тези, които се изготвят при създаването на филми и ТВ-сериали. Тези библии са изключително интересни четива сами по себе си, особено когато става дума за фентъзи и фантастика. Те съдържат всичко, от запланувани сюжетни линии, обрати, кулминации и развитие на героите, до визията на самите герои, костюмите, оръжията, предметите с които боравят, карти на света, в който се развива действието, описания на съществата, които го населяват… Изобщо, изключително полезен похват за изграждане на консистентна фантастика, където правилата и нравите на вселената не се променят от сцена на сцена и не си противоречат, защото са били предварително установени. Тези библии служат като един вид енциклопедия, или „туристически гид” ако щете, за сценаристите, които тепърва ще ни отведат на пътешествие в нови и непознати светове.

Освен богатата митология и подводните приключения, в книгата са вплетена и екологична тематика. Идеите за опазването на водите и природата са поднесени ненатрапчиво, без да пречат на разказа или да бавят действието, но същевременно и достатъчно силно, за да направят впечатление. За това свидетелства и фактът, че книгата е отличена с наградата Green Earth Book Award.

waterfire_1.jpg

И представете си сега, че през 2011 Дженифър Донъли получава 200 страници, съдържащи богато илюстрирано представяне на целия подводен свят от бъдещата сага – като се започне от профилите на главните герои и се стигне до историята и културата на различните цивилизации, населяващи морското дъно!

 

По принцип се отнасям с умерен скептицизъм към „поръчкови” проекти, при които авторът бива нает от голяма компания, за да разкаже история, вписваща се в рамките на даден франчайз или отговаряща на определени пазарни критерии. Смятам, че това вкарва писателя в някакви шаблони и коловози, ограбва го от спонтанността и го кара да „играе на сигурно” с вече изпитани и работещи схеми и сюжети. (Разбира се, има и изключения, когато самите автори са фенове на дадената поредица и им е било отколешна мечта да разкажат своя история за вече съществуващите герои, но да не се отплесвам!)

 

Хубавото тук е, че „В морските дълбини” излиза чак през 2014, така че Дженифър Донъли е имала достатъчно време не просто да се запознае с необятното морско царство на „Сага за вода и огън”, но и мислено да заживее в него. Четенето на книгата определено не ме остави с усещането за нещо, написано машинално или „по задължение”. Не бойте се, това не е суха книга за русалки 😉 Представям си, че илюстрованата библия действително е довела до вълна от вдъхновение.  (Сори, не ги планувам тия морски думички, просто така ми се получава! 🙂 )

 

Всъщност, самият аз бих дал мило и драго да разлистя тази библия. Можете да добиете известна представа за съдържанието от този клип, в който авторката разказва за процеса на работа по поредицата:

 

Проектите на Disney Books винаги са се радвали на грабващи концепции и спиращи дъха корици, но „Сага за вода и огън” успява да надскочи дори техните високи стандарти! Кориците на книгите от серията са самата прелест, всяка една от тях е ефирна, елегантна и завладяваща, истинска радост за окото. А ето и поглед „зад кулисите” на тяхното създаване:

 

 

Ревюто на „Сага за вода и огън” продължава скоро с „Гибелна вълна”, отново тук, на „Книжни Хриле”… ъъъ… Криле!

waterfire_.PNG

Ненко Генов

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s