Ах, ти, Стефан Пастис! Видя ли сега какво направи! Взе, че ме запали по тази комично-детективска поредица от илюстровани детски дневници. Време е за втория случай на Тими Провала и Мечо Тотала, подобаващо озаглавен „Видя ли сега какво направи” (изд. „Сиела”). 

372cd32aeb53653cdc9df0bf81c02549Този път няма мърдане! Тими е решен да докаже величието си пред света, а новият случай му предоставя идеалната възможност да го направи. Ценна вещ е изчезнала от директорския кабинет, училището обявява награда, детективската надпревара започва!

proval0.PNG

Още с първата книга („Стават и грешки”, за която вече писахме), Тими и Мечо ни станаха адски симпатични. И няма как иначе, предвид характера на тантурестия ни тандем!

proval6

При все, че всеки третиран с насмешка аутсайдер на негово място сигурно би изпаднал в дълбоко самосъжаление, Тими разполага с разточителни запаси от високо самочувствие. Въпреки, че кандидат-детективът най-често си няма хал хабер в какво се забърква, той някак си успява да излезе сух от всяка ситуация и това още повече подхранва ласкавата му самооценка.

timi2.PNG

Мечо пък от своя страна е още по-любопитен! Уверявам ви, че колкото повече четете, толкова повече ще започвате да се чудите относно същността на този герой. Има ли в действителност момченцето огромна и вечно гладна полярна мечка за партньор в детективската си агенция? Или пък може би това е някоя играчка, на чиято детската фантазия е вдъхнала живот? Въображаем приятел?

timi1.PNG

Взаимоотношенията на Тими и Мечо са много интересни, и нещо което липсва в други детски романи от подобен тип. Въпреки, че мнозина оприличават серията на Стефан Пастис за „Тими Провала” на небезизвестния Дръндьо на Джеф Кини, тази прилика е по-скоро в структурата и оформлението на книжките. Но детективския тандем Тими и Мечо всъщност доста повече напомня на комиксите за „Calvin and Hobbes” на Bill Watterson, в което момче и антропоморфен тигър с философски възгледи за живота преживяват различни приключения, но същевременно всички останали гледат на тигъра като на обикновена плюшена играчка.

timi3.PNG

При все небивалите комични патила на главните герои, и тук също имаме зрънце философия. Скрито сред ужким неангажиращите и забавни кримки, с които се захващат Провала и Тотала, ще откриете детския мироглед към света на възрастните, както и някои безценни цитати, достойни за големи мислители от ранга на Мечо Пух! Реших да завърша днешното ревю с един от тях:

 

„Когато изгубиш надежда, намери я”

Тими Провала

А с Тими ще се срещнем отново, и то още утре! Очаквайте ревюто на „Книжни Криле” за „Тими провала 3: Срещаме се отново”!

 

 

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s