Винаги съм се възхищавал по способността на Дисни да превръщат класически приказки и романи за деца в анимационни шедьоври. Не по-малко ме радва обаче изобретателността, с която доразвият оригинала, за да сътворят нови приключения с познати герои и да поддържат жив интерес към историята у цели поколения. А от всички приказни франчайзи на Дисни, вероятно най-благодатен се е оказал този, базиран на произведенията за Питър Пан на Джеймс Матю Бари. И днес наследството на Бари отново е на фокус!

Разбира се, началото на франчайза поставя анимационния филм „Питър Пан” от 1953. „Завръщане в Невърленд” от 2002 е неочаквано продължение, близо половин век след създаването на оригинала. Но изглежда, че днешните деца остават влюбени в приказния свят на Бари и Дисни и жадуват да го посещават отново и отново. Раждат се две нови поредици. Едната е посветена на рояка игриви феи, начело с Камбанка (позната още като Зън-Зън, Менче-Звънче и Тинкърбел). Тя включва вече пет филма, десетки комикси и немалко илюстрирани романи, част от които са издадени и у нас. (Споко, и ти да имаш две дъщерички, и ти ще си в час с материала! 🙂 ) Другата поредица е с образователен елемент и насочена към най-малките, които с радост броят златни дублони и бягат на Капитан Хук заедно с Джейк и пиратите от Невърленд.

 

Не сме и очаквали, че частица вдъхновение от Питър Пан ще се прокрадне и в трета Дисни поредица, но ето че това е вече факт! Този път в центъра на действието са ново поколение герои, наследници на принцове, принцеси и злодеи, познати от някогашните приказки. А част от тях са в конфликт със своите алчни за власт и съкровища родители и са тук, за да докажат, че понякога крушата все пак пада по-далечко от дървото.

 

„Наследниците” е последният писък на модата сред подрастващите фенове на Disney Channel. Оригиналният филм поставя началото през 2015, следва игрален сериал, а тази година се очаква и втори филм. Разбира се, анимационния формат също не е подминат, и ето го сериала „Descendants: Wicked World”! Именно в неговата стилистика е издържана и красивата корица на първата книга от новата серия на Егмонт България – „Наследниците: Училище на тайни”!

97895427192431484142787.5203.jpg

Да, това е „Си Джей на лов за съкровище”! А защо беше дългата интродукция за света на Питър Пан? Много просто! Пълното име на главната героиня в този нов, вълнуващ роман е Си Джей Хук! Вече познахте, нали? Това е дъщерята на знаменития пират, върлуващ във водите около Невърленд!

Descendants_Wicked_World_-_CJ_Hook.jpg

Тя е свирепа. Обича безразсъдните приключения. И има големи мечти… като например да намери съкровище, за което е слушала още като малко момиченце, заточена на Острова на изгубените. Един ден Си Джей и най-добрата ѝ приятелка, Фреди, се измъкват от гимназия „Аурадон“ и тръгват заедно на непредсказуемо преследване, за да го намерят.

descendants-cover_back1484142787.7821.jpg

Хей, та кой не си пада по лов на съкровища? Книгата е всичко, което анотацията обещава и още повече. Авторката Джесика Броуди се е справила прекрасно със задачата да вдъхне живот на една нахъсана и опърничава героиня, която ще спечели младите читатели от самото начало. Диалогът е остроумен и изпълнен с цветист (но разбира се и съобразен с аудиторията) пиратски жаргон. Ако не вярвате на мен, то ще повярвате на самата Си Джей:

CJ1.PNG

Както подобава на подобен род четива, главите са кратки, а действието – динамично, така че и страниците летят неусетно! Не са пропуснати и препратките към сериала, както и няколко намигвания към Капитан Хук и първоизточника. За всички почитатели на модерните приказки и фантастичните приключения „Си Джей на лов за съкровище” е силно препоръчително четиво, а за феновете на сериала „Наследниците” си е направо задължително!

CJ.PNG

Вижте и обещаващият трейлър на книгата!

 

А аз вече съм в очакване на втора част!

CJ3.PNG

Ненко Генов

Advertisements

2 thoughts on “„Наследниците: Училище на тайни #1 – Си Джей на лов за съкровище” от Джесика Броуди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s