Какъв по-добър начин да отбележим 20 годишнината на „One Piece” от ревю на първите седем тома, знаменитото начало на епичната (и комична) сага, издадени на български от „Студио Арт Лайн”! 

product_90.jpg

Като дете, Мънки Ди Лъфи се вдъхновява да стане пират, докато слуша историите на морския авантюрист Шанкс Червенокосия. Животът му се променя, когато по грешка изяжда гумения плод „Джвак-Джвак“ и получава дарбата да се разтяга като гума, но… с цената никога, до края на живота си, да не може да се научи да плува! Години по-късно, все още в плен на желанието си да стане крал на пиратите, Лъфи се отправя на пътешествие… Един младеж, сам в своята лодка, в търсене на легендарното съкровище „One Piece“, за което се говори, че е най-великото на света…

 

И докато разтегателния симпатяга със сламената шапка Мънки Ди Лъфи прави всичко по силите си да се докопа до банословното съкровище One Piece и да се сдобие с мечтаната титла Крал на пиратите, то неговият създател Ейичиро Ода отдавна няма нужда от титли и пиратско злато! Чисто и просто, защото до ден днешен неговата серия продължава да бъде най-продаваната манга в историята! Съдържаща 83 тома до момента, продадени в над 380 милиона продадени екземпляра на десетки различни езици, и с безчет фенове по цялото земно кълбо, „One Piece” не е просто поредица, то си е чист културен феномен!

7.PNG

 

Тук няма манифактурно производство, както е в големите издателства в САЩ например. За да получавате по една книжка от двайсетина страници приключения на любим супергерой всеки месец наистина е нужна поточна линия. Имате си цял редакционен издателски екип, който планува развитието на франчайза, спускащ задачи на многолюден екип от сценарист(и), редактор, няколко художника, между които е разпределена работата по корица и вътрешни страници, по скици, туш, оцветяване, и после всичко минава през още хора, които се грижат за текст и дизайн на звуковите ефекти…

 

Но не и при „One Piece”! В интерес на истината, Ейичиро Ода държи рекорд в книгата на Гинес за човекът с най-много публикувани броеве от една и съща поредица, продължена от един-единствен автор.

product_106

Още като дете Мънки Ди Лъфи се зарича да стане „Кралят на пиратите“ и да открие легендарното съкровище „One Piece“. Магическият плод „Джвак Джвак“ дава на Лъфи умението да се разтяга като гума, а новият член на екипажа му – прословутият ловец на пирати Зоро Ророноа всява ужас в сърцата на другите пирати! Но доколко един гумен човек може да противостои на Нами – една толкова изпечена крадла, че се е специализирала в обирането на пирати… или пък на капитан Бъги – страховитият пиратски предводител, чийто странен клоунски вид крие още по-странни сили? Пират срещу пирата – това е накратко вторият шеметен брой на One Piece!

 

Ето я и красотата на японската манга! Както най-често се случва с манга историите, „One Piece” си е лично творчество. Ейичиро Ода е автор в пълния смисъл на думата. Негова е историята, негови са диалозите, негови са рисунките… Всяка дума и всеки щрих от „One Piece” са част от една сбъдната мечта. Но за да разберем това трябва да се върнем назад във времето и да потърсим корените на идеята за Мънки Ди Лъфи…

8

Част от вдъхновението идва от една стара и малко позната у нас немско-австрийско-японска продукция, носеща заглавието „Vicky the Viking”. Точно както „Мумините”, „Пчеличката Мая” и „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон с дивите гъски”, и „Викингът Вики” също е японско-европейска копродукция, базирана на европейска литературна класика за деца. Филмчето е по книгите на Runer Jonsson, по които през последните години бяха направени още два игрални филма и анимационен сериал от Studio 100 – същата компания, която поосвежи старите анимета за Мая, Нилс и Хайди като 3D анимационни сериали за новото поколение. Та, в средата на 70-те, когато е роден и Ода-сан, Викингът Вики е истински хит. Именно това аниме изпълнено с викингски дракари и плячкосващи злодеи запалва Ейичиро Ода по пиратите и морските приключения. Слава на Бога за което!

4.PNG

Идеята да рисува пиратска манга се е загнездила дълбоко в младия Ейичиро, а допълнителна мотивация да я осъществи е фактът, че той съвсем не изгаря от желание да се хваща на „искинска работа”. Даааа, стриктното работно време и офисите не са приятна перспектива и за това още като тийнейджър Ейичиро Ода започва да рисува манга и сам да изучава тънкостите на занаята. Вместо учебник се уповава на серията „Dragon Ball” от Akira Toriyama. А дали тогава начинаещият художник си е представял изобщо, че един ден ще обедини сили със своя идол, и че двамата ще създадат кросоувър на „One Piece” и „Dragon Ball”, озаглавен „Cross Epoch”?

 

Разбира се, това съвсем не са единствените фактори, оказали роля върху историята и героите на „One Piece”, има още десетки източници на вдъхновение, които често се забелязват като пародийни препратки из томовете, но кой ли изобщо може да ги изброи всичките…

 

product_114.jpg

Да, много хора твърдят, че искат да станат крале на пиратите, но кой от тях наистина има силата да го направи? Когато Мънки Ди Лъфи за пръв път потегли към морето с опърпаната си лодчица, той нямаше и най-малка представа какво го очаква отвъд хоризонта. А сега си има екипаж (или нещо подобно) в лицето на майстора на меча Ророноа Зоро и обирджийката Нами. Ако иска да се докаже като достоен за истинското мореплаване, Лъфи трябва да срази странния пиратски главатар – Клоуна Бъги. Трябва да намери картата на Великолепния Маршрут, по който плават най-закоравелите пирати. И ще трябва да срещне страховития капитан Усоп, който твърди, че е всепризнат пиратски капитан… Но пък той твърди много неща…

 

Но да не изпреварваме събитията. Ейичиро Ода показва талант още с ранните си работи, а те от своя страна му донасят няколко награди, измежду които и второ място на престижните Tezuka Awards (именувани на „бащата” на манга стила, създетеля на Астро Бой и Кимба бялото лъвче, Осаму Тезука). Впечатляващото отличие привлича вниманието на издателите на списанието „Weekly Shōnen Jump”, което е нещо като японската „Дъга” – антология от екшън и комедийни комикси. Там Ода работи по различни поредици, включително и като асистент по хитовия „Rurouni Kenshin” (или познат още като „Samurai X”).

5

През 1996, след четири години като част от екипа на списанието, Ейичиро Ода рисува две кратки пиратски историйки, озаглавени Romance Dawn. Герой в тях е Мънки Ди Лъфи и те са нещо като „пилотен епизод” за предстоящата премиера на новата серия „One Piece” на 19 юли 1997. По-късно „Романтична зора” се превръща в заглавието на първия том от поредицата. А останалото, както казват, е история!

 

product_142

Селото на Усоп, където обикновено цари спокойствие става мишена на пиратско нападение! Лъфи и хората му, които узнаха за това по-рано, подготвят капан на морския бряг, за да отблъснат пиратите, ала злодеите не се появяват. От другата страна на острова обаче се надига шум…!?

Първоначално Ейичиро Ода планува „One Piece” като серия, която да продължи пет години. Днес, когато сме на път да отпразнуваме двайстия рожден ден на мангата, нейният автор твърди, че не е очаквал нещата да продължат толкова дълго, но когато получи нова добра идея, той се чувства длъжен да я сподели с верните си читатели. „Няма да е честно спрямо тях, ако не го нарисувам!” – казва той, в едно от малкото интервюта, които се съгласява да даде за медиите. Казва още, че от самото начало има в главата си един завършен цикъл и финалът е отдавна замислен, а по негови груби сметки в момента историята се е развила до около 70%.

6.PNG

Така че, не е късно да последвате моя пример и да се качите на борда! Място има за всички!

 

Ревюто продължава утре на „Книжни Криле“!

Zedd

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s