„Проклятието на Оди” е третата и последна книга от вещерската тийн серия на испанката Майте Каранса. Анаид, дъщеря на Селен от Клана на вълчицата се изправя пред най-голямото си предизвикателство до сега!

След като в предната книга Анаид разбра за смесената кръв на вещиците Омар и Одиш, която тече в жилите й, момичето се бе оказало във вихър от предателства и манипулации. Сега след разтърсващата среща с баща си, Анаид решава да загърби всякакви пророчества и предопределени съдби. Тя обръща гръб на близките си и техните очаквания и се опитва да поеме живота си в свои ръце. Но това не е лесно, особено когато се намираш в нейното трудно положение, и си на нейната възраст.

uniscorp_odi.jpg

Преживяла адски много разочарования, последното от които с несподелената си любов, Анаид жадува за щастие. С цената на всичко! Изкушението взима превес и младата избраница започва да използва магическите си дарби за собствените си цели. За ужас на тези, които са я отгледали, Анаид се превръща все повече в огледално отражение на това, което кланът й се е надявал тя да бъде.

 

Дали в крайна сметка чувството за дълг и моралните ценности ще успеят да се преборят с опиянението от силата, която притежава и от жаждата й за бърз успех?

 

А вековният конфликт между кръвожадните Одиш и благородните Омар наближава своята развръзка, в която Анаид е предопределена да бъде решаващият играч. Но дали тя няма да се окаже просто пионка в ръцете на Ледената кралица?

odis-forbandelse

В „Проклятието на Оди” Майте Каранса продължава да развива образа на Селен, като в крайна сметка тя спокойно успява да засенчи Анаид. Всичко това кара читателя да се пита коя всъщност е главната героиня тук.

 

От своя страна пък Анаид често оставя емоциите й да вземат превес над здравия разум и на моменти проявява толкова много себичност, че е чак нетипично за главна героиня, още повече във финалната част от серията, когато се очаква, че момичето вече ще е натрупало опит и ще е влязло стабилно в ролята на протагонист. Това може и да е един по-реалистичен тийн персонаж, по-отдалечен от хиперболизираните смели и самоотвержени герои, вилнеещи из подобните романи, но от друга страна някои читатели може би ще се подразнят от тази проява на слабост в характера на Анаид.

 

Накрая, след дълго очакване и покачване на напрежението, епичният сблъсък, който всички очакват така и не се случва. Но вместо него получаваме един по-тих, по-скромен и много по-емоционален финал.

descarga3

Трилогията „Войната на вещиците” („La Guerra de las Brujas”) се издава на български от „Унискорп” и е наистина добро забавление за тийнейджъри, които обичат фентъзи приключения, изпълнени не само с магия и сюжетни обрати, но и разказващи за дилемите на израстването и за търсенето на личния път.

Книголина

 

 

Maйтe Kapaнca e poдeнa пpeз 1958 г. в Бapceлoнa. Cлeдвa aнтpoпoлoгия. Πpeди дa ce пocвeти нa пиcaтeлcĸaтa дeйнocт, e билa пpeпoдaвaтeлĸa в гимнaзиaлнo yчилищe. Πyблиĸyвa пoвeчe oт чeтиpийceт пpoизвeдeния и зacлyжeнo пoлyчaвa пpecтижни литepaтypни нaгpaди, мeждy ĸoитo Haгpaдa нa ĸpитиĸaтa нa Сepa д’Op и Haгpaдa нa Eдeбe зa дeтcĸa литepaтypa. Poмaнитe ѝ ca пpeвeдeни нa: aнглийcĸи, фpeнcĸи, нeмcĸи, дaтcĸи, пopтyгaлcĸи, гpъцĸи, cлoвaшĸи и pycĸи eзиĸ.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s