„Яйца зелени и колбас” не ви звучи апетитно, така ли? О, повярвайте ми, това е книжка, която ще „изядете” с кориците и после ще питате за допълнително!

Ама какво съвпадение само! Тъкмо преди броени дни си мислех, че мина страшно дълго време откак Котарак Шапкарак се развилня и на български и след такава дълга пауза може би няма изгледи да видим друг превод на Доктор Сюс… И същия следобед се оказва, че „Яйца зелени и колбас” току що е излязла от печат!

yaitsa_zeleni_cover

Вече сме говорили за Доктор Сюс, едно от най-големите имена в детската литература в САЩ (а и по света), така че ако сте запознати с творчеството му, то знаете, че веселите му римувани приказки са гаранция за забавление. Шантавите историйки с подобаващо шантави илюстрации често се използват в помощ на децата, които тепърва се учат да четат, а и в езиковото обучение.

green-eggs-and-ham-210x300

Но дори и вече да сте ги чели или да ги притежавате в оригинал, едва ли ще искате да пропуснете изданието на „Сиела”. Не само, че няма да ви е излишно, а е възможно дори и да ви хареса още повече! А причината за това е любопитната и доста сполучлива адаптация от страна на Харалампи Аничкин. Преводът на „Sam-I-Am” като „Спас-съм-аз” си е направо култов (а и удобно се римува с „колбас”)!

raw_green-eggs-ham

Историйката тук е за едно злоядо геройче, което ще си умре на ината, но няма да вкуси от леко съмнителната гозба, която Спас-съм-аз му предлага. Е, в крайна сметка ще се убедите, че не си струва нито да сте злояди, нито пък да се инатите! А такива необичайни рецепти могат приятно да ви изненадат.

green-eggs-and-ham-netflix

Книжката идва и тъкмо навреме за да запознае българските деца с оригиналната история преди да се запознаят с нея под формата на анимация! През 2018 Netflix ще пуснат сериал, адаптиращ щурите рими на „Яйца зелени и колбас” и със сигурност разширяващ историята в духа на Доктор Сюс, както вече се случи с Котарак Шапкарак в сериалчето „The Cat in the Hat Knows a Lot About That!”.

Книголюба

 

Горкият Спас-съм-аз! Той се опитва да убеди своя приятел да пробва любимото му ядене – зелени яйца и колбас. Колкото и да се старае обаче, не може да се пребори с ината му. Дали ще успее с малко повече упорство?

 

Спас-съм-аз превръща скучния следобед в страхотно приключение. А има и едно друго, скрито приключение на страниците на „Яйца зелени и колбас“ – тази книжка ще помогне на децата да се научат да четат. С простите, често кратки думички на своите стихове доктор Сюс учи цяла Америка да чете от повече от 50 години насам! Веселите му герои и ексцентричното му чувство за хумор водят битката срещу неграмотността, като помагат дори на най-малките да заобичат четенето.

 

Книжките на доктор Сюс – увлекателни, забавни и изпъстрени с десетки илюстрации – са задължителна част от библиотеката на всяко дете, което се уче да чете само.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s