„35 кила надежда” на Анна Гавалда (изд. „Унискорп”)  е една от онези книги, които наричаме „детска книга за всички възрасти”. Това е също една от онези книги, които е напълно възможно да прочетете за около час, но историята ще остане с вас далеч по-дълго. Препоръчвам я от сърце, не само на децата, но и на всички родители, учители и педагози.

199441_b.jpg

Грегоар е на тринадесет и е в шести клас. И преди да сте попитали – не, на Анна Гавалда не й куца математиката, просто главният й герой е повтарял годината. Два пъти. Грегоар предпочита да върви по пътя към Голгота, вместо по този към училище. Малкият е трън в очите на доста от преподавателите и обект на подигравки от страна на съучениците си. Диагнозата е остър дефицит на внимание. И докато неспособността да се съсредоточава в класната стая е сериозна пречка за образователната система, това не е задължително края на света за една млада личност, нали така?

 

Важно е обаче това да се разбере, както от самия Грегоар, така и от всички останали. За едно дете, което тепърва търси мястото си под слънцето е лесно да се пречупи под упреците на преподавателите, диагнозите на лекарите и насмешките на връстниците. Добре, че насреща е дядо Леон. Той е природно мъдър, с богат житейски опит, въоръжен с търпение и интуитивен подход. Освен това има и цял куп инструменти.

1500897_500x800x250.jpg

И докато с буквите и числата нещата не вървят, то щом опре до вършене на нещо с двете си ръце Грегоар е в стихията си. Изглежда, че момчето има истински талант с измайсторяването на различни хитроумни приспособления. Все още обаче не е успял да измисли някоя джаджа, която да му пише домашните обаче. Грегоар не успява да се адаптира към училището, нито пък училището има изгледи да се адаптира към индивидуалните нужди на всеки изпитващ трудности ученик. И така, родителите на момчето решават да го изпратят в пансион… Грегоар ще трябва да посрещне едно ново предизвикателство!

 

„35 кила надежда” е кратка, но изключително съдържателна книга. Анна Гавалда е подходила с много разбиране и любов към темата за децата със специфични потребности, които често изпитват големи трудности с общоприетите планове на учебната система. А много хора са склонни да забравят, че слабите оценки не са задължително резултат от кръшкане и мързел, нито пък са показател, по който да осъждаме бъдещето на децата. Но докато има книги като тази, ще има и надежда!

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s