Когато преди повече от десет години гледах Samurai Jack и Avatar: The Last Airbender бях запленен от начина, по който анимационните сериали бяха пренесли класически елементи от източната митология и култура в нов, свеж и модерен фентъзи контекст. Мислех си колко прекрасно би било да видим някой ден нещо подобно на базата на българските народни приказки, на славянските легенди… И ето, че това най-накрая започва да се случва! Разбира се, говоря за проекта „Златната ябълка”, и неговия своеобразен трейлър „Легенда за първия кукер”, предшественик на сериала, продуциран от „Студио Змей”. Но почти едновременно с това кратко пилотно филмче получихме и не една, а цели три заглавия от „Егмонт България”, които са пренесли анимационните герои върху страниците.

Kuker_TJ_Left_Print.jpg

Аплодисменти за този смел ход от страна на „Егмонт”! Не само, че се оказаха партньор на една вълнуваща българска инициатива, но и дори включиха „Легенда за първия кукер” в серията „Чародейства”, която до този момент беше изключителна привилегия на анимационните филми на Дисни.

legenda-za-parviya-kuker_1.jpg

Легендите разказват, че преди стотици години нямало кукери. Земите били заселени съвсем отскоро, а няколко ковачи и техните семейства решили да изградят село навътре в планината, по-близо до така необходимите им железни залежи и съкпоценни метали. Те основали Кукерово, което тогава било малко селце, схлупено на върха на висока скала. Още първата зима обаче били изправени пред непреодолими изпитания – селото било обгърнато от постоянни снежни бури, а факлите и огньовете не можели да прогонят мрака и студа…

 

Прочетете цялата легенда, за да разберете как се е появил първият кукер, защо злите духове се плашат от кукерската магия и кой защитава градовете в света на „Златната ябълка“.

 Kuker_Body_Print-21481261858.4518.jpg

Естествено, филмчето „Легенда за първия кукер” е и в основата на книгата. Историята е адаптирана като приказка за деца, илюстрована с изображения от „Студио Змей”. Но все пак, говорим за четири минутна късометражка и илюстрована книга от 64 страници. Така че, сами се досещате – случващото се на екрана е обогатено и разширено в книгата.

Kuker_Body_Print-521481261857.832.jpg

А и най-новото попълнение в серията „Чародейства” предоставя възможност да преминете през историята на „Легенда за първия кукер” със свое собствено темпо, и при желание – да се вгледате по-внимателно в детайлите. На мен лично много приятно впечатление ми направиха декоративните мотиви, служещи като украса, а и за визуализиране на магическите сили.

Kuker_Body_Print-421481261858.01.jpg

Едно е сигурно – „Златната ябълка” се справя отлично със задачата да осъвремени родния фолклор и да го предаде на новото поколение под една наистина атрактивна и интригуваща форма! Най-накрая дойде ред да открием екзотиката, магията и приключението и в собствените си корени!

Kuker_Body_Print-201481261858.5014.jpg

 

Паралелно с илюстрованата приказка излизат и две други книжки – „Легенда за първия кукер: Рисувателна книжка” и „Легенда за първия кукер: Занимателна книжка с лепенки”. Първата съдържа 16 черно-бели страници за оцветяване. Втората пък крие традиционните за подобен тип издания лабиринти, задачи и загадки, както и страхотен комплект лепенки. Част от лепенките дори са с красивите декоративни плетеници, които така ми хванаха окото и за които споменах малко по-горе.

97895427194651481897956.9812.jpg

Добре е, че вече на пазара има някакви брандирани продукти, които да подгряват публиката на бъдещия сериал! Дано само от „Студио Змей” ни зарадват час по-скоро с епизодите!

97895427194721481898384.2523.jpg

Ако пък по някаква причина до сега сте спали и все още не сте гледали „Легенда за първия кукер”, то нека чановете ви събудят! Време е да наваксате:

 

Жадни за още? Вижте и трейлъра на сериала:

 

Премиерата на изданията се състоя по време на събитието „Егмонт на живо” в НДК и ако сте пропуснали да присъствате можете да гледате запис тук:

 

Имате и възможността да си закупите книгата с автограф лично от създателя и Арт директор на сериала Димитър Петров! За целта посетете сайта на „Златната ябълка”:

https://goldenappleseries.com/product/legend-first-kuker-warrior/?lang=BG

 

Книголет

Advertisements

One thought on “Студио Змей и Егмонт България представят „Легенда за първия кукер – Една история от света на Златната ябълка”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s