Честит рожден ден на нашата скъпа приятелка Весела Фламбурари, автор и разказвач на приказки, чиито думи сътворяват светове! Желаем й от сърце много здраве, щастие и… разбира се, вдъхновение (което май и без това съвсем не й липсва)! А сега, по случай хубавия повод, нека ви представим и нейната най-нова книга, кулминацията на така любимата ни трилогия за Мина и нейните приключения на Горната земя. Пригответе се за „Мина и тайната на магиите”!

mina-i-taynata-na-magiite-prikazki-ot-gornata-zemya-3.jpg

Както подобава на една дългоочаквана кулминация, в третата книга има от всичко! И небивали приключения, и неочаквани обрати, и интригуващи нови герои, и завръщането на познати такива. Самата Мина е във вихъра си, поне що се отнася до вълшебните й сили. Момичето вече умее да борави майсторски със своята дарба, която ще й е безценен съюзник в битката за освобождаването на Горната земя от подтисничеството и тъмните амбиции на коварното Нищо. Това е голяма отговорност, която започва все повече и повече да тежи на плещите на момичето, но нима тя има избор?

 

Все пак единствено вярната дружина от училището за надарени деца „Музите” са способни да се опълчат на армията от зловещи черчовеци и техните потайни съюзници. На Мина и компания също ще им е нужно едно (или дори повече от едно) рамо в похода срещу силите на злото, особено сега, когато към мощта на Черната стъкленица Нищото е прибавил и още един скрит коз. А след поражението, което героите му нанесоха в предишната книга няма и съмнение, че предводителят на черчовеците ще играе с всички карти… и то съвсем не по правилата!

 

А какви нови и невероятни персонажи ще се притекат на помощ на Мина? Ако следите фейсбук страницата на Весела Фламбурари, посветена на книгите за Горната земя може би вече сте се запознали с някои от тях!

15241184_553366624858105_907542613461955096_n.jpg

Аз, който съвсем наскоро имах невероятното удоволствие да прочета първите две книги за Мина, се радвам, че сега всички детайли на историята от предните томове са ми все още свежи и забелязвам връзките между отделните части, подреждам парченцата от пъзела, виждам израстването на едни герои и падението на други, и всичко си идва на мястото. Но само мога да си представям какво голямо и дългоочаквано събитие е било излизането на „Мина и тайната на магиите” и премиерата на щанда на MBG Books на Коледния панаир на книгата за тези, които са се запознали с Мина още при първото издание на първата книга, преди повече от десет години! А дали и те са останали доволни и чакането си е струвало? Не се и съмнявам!

 

Защото това уж детско фентъзи е напълно способно да скрие шапката и на всеки по-пораснал читател, особено на такъв, запазил поне частица от детското в себе си и помнещ омаята на народните приказки, четени вечер край креватчето, преди лампата да угасне и сънищата да доплуват.

 

Книгите за Мина са едни прекрасни съвременни приказки, едновременно нови, но и така предани на нашия фолклор и традиции. Ако днес „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ се счита за първия български детски фантастичен роман, то според мен трилогията на Весела Фламбурари е негов достоен и повече от пълноправен наследник в този жанр! И ако от МОН още не са се ориентирали по въпроса, то аз ви казвам, че книгите за Мина със сигурност присъстват в личния ми списък с препоръчителна литература за всяко дете, което обича историите за магии и пътувания до други светове.

 

И точно както големите К. С. Луис и Дж. К. Роулинг например успяват да уловят нещо типично британско в своите Нарния и Хогуортс и пренасят културата на Острова във фентъзи контекст, който е интригуващ и четивен по цял свят, така и нашата Весела Фламбурари успява да вплете българските корени в магическите приключения на своите герои, но без това да ги прави разбираеми единствено за родните читатели.

14333188_522424467952321_9051501204241023069_n.jpg

Ето защо, използвам момента отново да си пожелая трилогията за Мина да излезе и извън границите на България и да се сдобие с преводи на други езици! (Ето ти едно хубаво пожелание като за духване на свещички на торта за рожден ден – *намиг към рожденичката!) Защото колкото повече чета серията „Приказки от Горната земя”, толкова повече ме завладяват книгите, но и толкова повече започвам да се гордея на неизчерпаемия извор на нашето приказно народно творчество и да се удивлявам с безграничния му потенциал в ръцете на автор с богато въображение и усет към детската литература.

 
Ненко Генов

Реклама

4 thoughts on “„Мина и тайната на магиите”, книга трета от трилогията „Приказки от Горната земя” на Весела Фламбурари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s