„Блатно дете” (изд. „Студио Арт Лайн”) е една от няколкото книги на британската писателка Шавон Доуд, които излизат след нейната трагична смърт от рак на гърдата през 2007. Доуд майсторски преплита сюжетни линии и времеви периоди, разказвайки ни история, която с лекота успява да надскочи границите на жанровото. „Блатното дете” е отчасти мистерия и детективски трилър, отчасти историческа драма, отчасти поглед към особеностите на културата и живота в Ирландия, отчасти история за съзряването… Това необичайно съчетание е поднесено с повече реализъм и и емоционален заряд, от колкото доста биха очаквали от книга, насочена към подрастващите. Аз лично я намирам за достатъчно интригуваща и смела, за да задоволи вкуса и на по-зрели и възрастни читатели.

product_466.jpg

 

Фъргъс Маккан е младо момче, което израства в Ирландия през началото на осемдесетте. Самите размирици, царящи навред през този проблематичен за историята на страната период са повече от интересна ситуация, в която авторът да пусне своя герой да се развива и открива себе си. Доуд е успяла много умело да вплете в разказа си политическата ситуация от онези години – терористичните актове на ИРА, гладната стачка, залисващият хватката си граничен котрол, ширещата се контрабанда… Авторката не  е пропуснала да отдели внимание и на догматичните религиозни нрави в консервативните семейства.

 

Всичко това служи като сцена за разследването на едно убийство, случило се преди векове. Докато Фъргъс удря едно рамо в контрабандата на торф за огрев, с която чичо му Тали се занимава двамата се натъкват на труп. Първото подозрение е, че това е просто тялото на поредната жертва на ИРА, свършила в блатото. Но обстоятелствата бързо започват да сочат друго.

 

С известна археологическа намеса Фъргъс разбира, че става дума за младо момиче, намерило смъртта си 80 години пр.н.е. Момичето започва да се явява в сънищата на Фъргъс и той ще се опита да подреди пъзела около мистериозната й кончина. Но разследването не е лесно докато напрежението между родителите му се изостря, брат му е на гладна стачка в килия в затворя, а самият той започва да изпитва нови и все по разпалващи се чувства към Кора, дъщерята на археолога.

 

Макар и като цяло с доста различна история, романът ми напомни на филма „Били Елиът” (който между другото страшно харесвам!). „Блатно дете” е не просто жив, интелигентен и интригуващ разказ, но и ще ви отвори очите за някои драматични събития от близката и по-далечна история на Ирландия. Нетипична и изненадващо добра книга.

product_467.jpg

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s