„Великите българи за деца и родители” е поредното силно предложение за всяка семейна библиотека, идващо от издателство „Софт Прес”. Четиринадесет глави в близо сто страници са обхванали едни от най-бележитите личности от родната история – от Хан Аспарух до Васил Левски, Христо Ботев и апостолите на Априлското въстание. Подборът и литературната обработка на изданието са дело на Христина Йотова, която много се е постарала да се отдалечи от сухия и често ненужно висок стил на училищните учебници по история. 

velikite-balgari-za-detsa-i-roditeli.jpg

Както самата Христина Йотова казва, на пазара има много и далеч по-подробни трудове на тази тема. Малко от тях обаче са насочени към младата аудитория, а още по-малко от тях пък са адаптирани за нея. Целта на „Великите българи за деца и родители” обаче не е да бъде максимално изчерпателна или да ви затрупа с дати и фактология. Мисията на тази книга е да бъде достъпна, разбираема и преди всичко, приятна за четене.

velikite-balgari-za-detsa-i-roditeli-1.jpg

Авторката доста се е потрудила, за да включи в изданието животоописания на едни от най-паметните и ярки исторически фигури на България, без това да се превърне в тухла, чиито размери да изплашат младия читател още преди да е разтворил книгата. Христина Йотова се стреми да предостави един по-общ, но същевременно цялостен поглед върху живота на включените в книгата личности, като покаже не само техния принос, но и мотивацията им за промяна, както и следата, която тази промяна е оставила през вековете.

velikite1.PNG

Мисията на главите е не просто изкуствено да пропагандира родолюбие и национална гордост, но да провокира истинско любопитство, което да подтикне децата сами да потърсят още информация, както за тези, така и за други велики българи.

velikite3.PNG

Ако мога да имам някаква критика към книгата, то това е че във „Великите българи за деца и родители” няма диалог. Липсата на пряка реч е спорен въпрос. От една страна, може би някои биха сметнали, че не е удачно да се драматизират историческите събития чрез диалог и елементи на художествена измислица. От друга – почти всеки исторически роман, филм и друга адаптация на историческа тема го прави.

velikite4.PNG

Това е похват, който първо придава повече индивидуалност на съответните исторически личности, прави ги по-близки за съвременната аудитория, и второ – прави и разказа по-плавен и по-четивен. Лично аз съм на мнение, че един по-художествен и по-повествователен стил определено не би навредил на текст с подобна тематика. Въпреки това, много уважавам избора и труда на Христина Йотова.

velikite-balgari-za-detsa-i-roditeli-2.jpg

„Великите българи за деца и родители” е наистина добре адаптирана хроника, която ще помогне на младите читатели да осъзнаят значимостта на големите имена от нашата история, да ги опознаят отвъд строго енциклопедичното изброяване на дати и събития.

 

Чуйте и един доста съдържателен разговор с авторката по БНР: http://bnr.bg/post/100757743/hristina-iotova-predstava-knigata

 

Още едно ревю, придружено от два откъса от книгата:

http://www.danybon.com/predstavi-se/velikite-bulgari/

 

И обзор от сайта „Детски книги”:

http://detskiknigi.com/velikite-ba-lgari-za-detsa-i-roditeli/

 

velikite2.PNG

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s