„Това е една богато илюстрирана лекция за това как се прави комикс.” – така представя художникът Петър Станимиров своята нова книга от издателство „Кибеа”. И наистина, „Първи десет стъпки в комикса” представлява именно това! Поглед зад кулисите на деветото изкуство заедно с един от ветераните на родния комикс!

192486.jpg

Мисля, че ако живеете в България и дори малко се интересувате от комикси (или пък ако следите ревютата на „Книжни Криле”) авторът на книгата не се нуждае от представяне. За Петър Станимиров сме говорили нееднократно и все по хубави поводи – комикс албумите „Над дъгата”, сътрудничеството му с Елена Павлова по адаптирането на Вагнер (съвсем скоро очаквайте и нашето ревю на „Зигфрид”), илюстрациите му за „Колекция Върхове” на издателство „Изток-Запад”, както и прилежащия към нея том с творби на художника, кориците на повече книги, от колкото сме в състояние да изброим… Председател на секция „Комикс” в СБХ и част от „Проектът ДЪГА”.

 

Изобщо, ако търсиш роден художник, който да ти каже как се прави комикс Петър Станимиров е сред челните позиции.

15385435_10207684980149381_4853353398978380196_o.jpg

С научаването на нотите няма да станеш композитор. Само с разходка из кухнята и готварска книга под мишница няма да станеш готвач. Излишно е да обяснявам, че и за да се превърнеш в добър автор на комикси (сценарист, художник…) има много пътища, по които може да се тръгне, но нито един от тях не е лесен, и всеки един от тях е свързан с адски много работа и постоянство.

 

Та, преди някой да е писнал, че видите ли, купил си книгата, а не станал втория Петър Станимиров… Разбира се, има голяма разлика между това да научиш как се прави комикс и да се научиш самият ти да правиш комикси. Тази книга няма за претенции да учи на второто. Но е наистина добро начало на пътуването към тази цел и мечта. Първите десет стъпки, точно както си казва и заглавието.

15235840_10207606792154730_943262009282291193_o.jpg

„Първи десет стъпки в комикса” представлява нещо като „мейкинг”, или пък богато илюстрирано портфолио, с бележки и обяснителен текст. Преди всичко ще разберете, че морето не е до колене, и че комиксите почти никога не се случват спонтанно и рязко. Те са плод на дълготраен процес, в който се изисква доста мисъл, планиране, специфичен вид визуална режисура.

15271863_10207606792114729_3024740288935223425_o.jpg

Ще видите един от многото начини за развитието на един комикс проект. 84-те страници на книгата ще ви демонстрират постепенното изграждане на скелета на разказа в картинки и основната част от етапите, през които се минава до неговото завършване. А като илюстративен материал са използвани както съвсем нови, така и по-стари работи на Петър Станимиров.

 

Книгата е доста любопитна, а и ако не се лъжа – първо по рода си издание от български автор. Подходяща е както за зелени комикс лаици и млади ентусиасти, така и за дългогодишни колекционери и фенове на Петър Станимиров.

 

Ако желаете да продължите по темата, ето няколко силно препоръчителни заглавия от Scott McCloud, един от най-големите теоретици на комикса:

 

– Understanding Comics: The Invisible Art (1993)

– Reinventing Comics: How Imagination and Technology Are Revolutionizing an Art Form (2000)

– Making Comics: Storytelling Secrets of Comics, Manga and Graphic Novels (2006)

 

Zedd

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s