Сборникът с книги-игри „Призвание Герой!” се завръща в своя пети и по мое скромно мнение най-добър до момента том. Размерът е епичен – 3 приключения, различни както в жанрово отношение, така и откъм механика на играта, събрани в 480 страници, общо над 850 епизода! Няма по-добър начин за фен на книгите-игри да посрещне Новата година!

От „Сдружение Книги-Игри” този път наистина са се постарали да не разочароват, и си личи още от пръв поглед.

prizvanie-geroy-5.jpg

Евала за корицата! За мен лично – най-добрата корица от Новата вълна, както и една от най-красивите авторски корици на родни книги-игри изобщо! Композиция, динамика, контраст, цветова гама, фон, всичко е изпипано, просто ми пълни душата. В добрите традиции на великите Кен Кели и Франк Фразета! Художникът е Георги Георгиев – Goshun – име, което определено ще запомня.

 

А сега напред към трите интерактивни истории…

 

„Петият Принц“ – Николай Николов

 Ах, романтиката на пустинята! Слънце, безбрежни дюни, вятър в косите, ненаситни камили, пропаднали негодяи, които ще ти съдерат кожата от гърба (буквално), лукави търгаши, които ще ти съдерат две кожи (фигуративно), орда озверели фанатици по петите ти и една принцеса, на която хич не ѝ е чиста работата…

 

В момента, в който ми стана ясно, че ще става въпрос за пустинно приключение с ориенталски привкус и отвлечена принцеса, моментално ме спечелиха за каузата. Горе долу по същото време по което прикачвахме второ флопи към „Правец” осмицата, за да можем да цъкаме „Принцът на Персия”, излезе и „Огнена пустиня” на Любомир Николов, така че тоя тип сюжети са ми много на сърце!

1.PNG

След първото изиграване мога да кажа, че „Петият принц” е елегантен реверанс към класиката в книгите-игри. В студения януарски следобед имах нужда да пояздя камила сред дюните! Увлекателна история, лек и хумористичен тон, интересен обрат на сюжета, добра литература и схема на игра, която не е нито елементарна, нито пък ще предизвика трудност. Книга-игра, в която действително четенето не е изместено на заден план, за сметка на зарчета, дневници и показатели. Все пак, някои от епизодите бяха доста по-кратки, от колкото бих искал. Не бих отказал по-многословен разказ.

 

А като стана дума за тези неща… В миналото авторите често използваха кодови думи, които до голяма степен позволяваха на читателя да изпробва вариантите и да послъгва, а тук думите са заменени с числа, което предотвратява този момент.

 

Или с други думи „Петият принц” е точно по вкуса ми. А и илюстрациите си ги бива! Доказателство, че всичко, от което има нужда Новата вълна в книгите-игри е да използва най-добрите постижения на Първата, и да избягва грешките й.

 

„Хотелът“ – Красимира Сторева

 В нощта на абитуриентския си бал Алекс се събужда край хотела и осъзнава, че се носи безплътна над пясъка на плажа. През оставащите часове тя ще трябва да използва новите си свръхестествени способности, за да се ориентира в лабиринт от мрачни тайни и да открие какво се е случило с нея. А с наближаването на утрото времето й да разкрие загадката бързо изтича!

 

Два параграфа по-горе си пожелах „по-многословен разказ” и го получих! Макар, че бях доста скептично настроен заради „абитуриентския бал” като част от сюжета, скоро след като започнах да чета всичките ми предразсъдъци се изпариха. Така се пише увлекателна книга-игра! Интересна идея, криминалното и свръхестественото се преплитат, но играта е от нестандартна гледна точка. Има доволно добра атмосфера и обилно количество съспенс.

 

Факторът късмет присъства, но с него не се прекалява. Набляга се на събирането на информация, вниманието към детайлите, логическата мисъл… Ще обикаляте и ще изследвате локации, подобно на някоя PC adventure кримка от златната ера на куестовете. Много приятно усещане!

 

Няма да се хващам за дреболии от рода на леки „бъгове” в схемата на епизодите (примерно – да потвърдиш умение, след като вече си заявил в преден етап на играта, че го имаш), защото наистина няма нищо, което да попречи да се потопите в историята. Още повече, че откъм механика играта е доста заплетена и е напълно разбираемо ако се случат някои мънички недоглеждания.

 

„Хуаранг и кумихо“ – Лейдрин Суйвър

 Прочутият рицар-хуаранг Ким Ги Су е изпратен да проведе рутинно разследване в затънтената провинция, където приказна красавица привлича женихи от близо и далеч… само за да се окажат мъртви на следващата утрин. Само майсторството с меча и острият ум ще помогнат на хуаранг да разплете загадката, и може би да спаси живота и душата си от легендарно зло…

 

Винаги на първо място за мен е била историята, атмосферата, стила… Не, че правилата и дневниците не играят своята роля за удоволствието от книгите-игри, но най-важно е авторът да е добър разказвач преди всичко, и после добър „гейм дизайнер”. Но зная че това си е просто моето мнение и доста хора обичат да задълбават в системи, да мятат зарчета и да развиват герои.

 

След две по-литературно ориентирани приключения бях се подготвил за нещо по-игрово, което няма да ми хареса колкото предните. Но Лейдрин Суйвър успя да надскочи очакванията ми.

 

Да, тук е наблегнато на играта, но историята я има. При това е доста интересна. Балансът е добър, сценарното не е пренебрегнато.

 

А и чисто сюжетно „Хуаранг и кумихо“  е напълно нов тип книга-игра. Корейската култура ми е доста непозната и далечна, така че не мога да коментирам до колко авторът се вписва в нея, но определено ми хареса свежото усещане за нещо едновременно необичайно и екзотично. Детективска история и източен мистицизъм, свежа комбинация!

 

Аплодисменти за пети том на „Призвание Герой!”. Живото доказателство, че книгите-игри не просто продължават да излизат, но и да се развиват!

StarКнижар

2 thoughts on “Хванете Новата вълна в книгите-игри с том 5 на „Призвание Герой!”

  1. Благодаря много за добрите думи за „Хуаранг и кумихо“. Радвам се, че историята ми е направила добро впечатление.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s