„Мъдри приказки за деца и родители” е първата книга на Диана Петрова. Излиза през 2011 от издателство „Софт Прес”, бива преиздадена през 2016 и съдържа четиридесет и една приказки, написани с много любов и внимание. Това е една наистина много специална книга, която вече се използва с терапевтична цел от редица организации, измежду които са Асоциацията за осиновители и осиновени, Института по позитивна психотерапия, фондация „С-Ивенна”, консултативния център „Плиска“, „Аликрон-Консулт”, центъра „Отворен свят“ и Центъра за обществена подкрепа.

prikazki_.PNG

Използването на приказките като терапия вече е широко използвана практика, както в психологията, така и в педагогиката. Възможността на детето да се идентифицира с герои и инстинктивно да извлича поука от различни фантастични и невероятни истории е едно открай време е едно от основните качества на този тип творчество.

prikazki1.PNG

Но животът се променя, нравите и нуждите също, а с това идва нужда и от нови приказки, близки до съвременните деца. Нещо повече – възприема се идеята за писане и разказване на приказки, третиращи по-тесни теми от универсалните човешки ценности и битката на доброто и злото. Истории, които са приспособени за конкретни ситуации и дори за строго индивидуални случаи, чрез които родителите или работещите с деца могат да се справят по-лесно с проблемите при тяхното отглеждане и възпитаване.

prikazki.PNG

Именно това прави Диана Петрова в тази книга. Зад прекрасната корица на „Мъдри приказки за деца и родители” ще откриете именно това, което обещава заглавието. Мъдростта е поднесена под формата на забавни, фантастични случки със запомнящи се герои и интересни събития. Те ще задоволят не само нуждата за магически приключения, но и ще представят път към неосъзнатото – подтекст, чрез който деца (пък и родители) ще могат да открият, опознаят и приемат себе си и заобикалящия ги свят.

9066697_back__b

Запознайте се и с кампанията на Диана Петрова „Подари ми приказка”: http://www.podarimiprikazka.com/

 

Прочетете интервюто на Огнян Тепавичаров с Диана Петрова и ще разберете повече за писателката и вдъхновението зад приказките й: http://www.public-republic.com/magazine/2011/12/80669.php

 

Ако искате да добиете по-добра представа за приказките на Диана Петрова, можете да прочетете една от тях, „Как един житен бръмбар се научи да лети”, на този адрес: http://www.bulgarianassociation.co.uk/bg/diana-petrova-mydri-prikazki-za-deca/

 

Вижте и видео представяне на книгата:

 

One thought on “„Мъдри приказки за деца и родители” от Диана Петрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s