Наскоро на „Книжни Криле” говорихме за култовите Астерикс и Обеликс на Госини и Юдерзо. Днес пък ще ви разкажем за едни други комикси, които третират исторически личности и събития от античния свят, както и митологията на древните цивилизации, но в далеч по-сериозен тон. Биографиите на Юлий Цезар, Спартак и Александър Велики са представени като разкази в картинки в поредицата на издателство „Труд”, която май доста фенове на комиксите у нас са пропуснали. Останалите три тома от серията пък са посветени съответно на римските, гръцките и египетските митове.

Scan-150329-0004.jpg

Всяка от книгите съдържа освен самия комикс и няколко встъпителни страници, съдържащи историческа информация по темата на предстоящите истории в картинки, кратко запознаване със съответната древна култура и т.н. Част от заглавията съдържат дори и речник с термини и имена.

Scan-150329-0005.jpg

Друго общо между томовете е, че в нито един от тях няма да намерите силна стилизация на рисунките. Макар и дело на различни художници, и шестте книги се придържат към що годе класическа комикс визия, гонеща относителен реализъм. Това е разбираемо, тъй като създателите на поредицата не са имали за цел да се впускат в преувеличени зрелища и да отвличат вниманието на читателя от образователната материя.

Scan-150329-0006.jpg

Имам една сериозна критика към трите тома с митовете и това са кориците им. Не зная защо създателите на серията са решили тези книги да са с компютърно генерирани изображения за корица! Още повече, че качеството на 3D картинките е далеч от днешните стандарти. Подобни изображения вероятно биха впечатлили читателите… преди около 20 години. От тези корици книгите само губят своята атрактивност. За щастие обаче тези корици не са показателни за съдържанието на самите томове.

Scan-150329-0007.jpg

И като споменах факта, че частите на серията са от различни художници, длъжен съм да спомена, че и качеството на рисунките варира. Някои книжки са случили на по-талантливи художници, няма как. Сред тези, които повече ми хванаха окото са „Спартак. Историята на един римски гладиатор” и „Египетски митове”. А най-добрата корица определено е тази на „Юлий Цезар. Историята на един римски пълководец”.

Scan-150329-0008.jpg

Общо взето рисунките на поредицата не са смайващ връх в комикс изкуството, но това не им пречи да държат вниманието. Страниците определено са достатъчно качествено нарисувани, за да послужат като средство за разказване на избраните истории по един цветен и четивен начин, далеч от сухата теория на учебника. Някои от историите дори могат да се похвалят с доста приятен, традиционен арт и се доближават до приключенско-историческите комикси, които сме чели в миналото в някои български издания.

Scan-150329-0009.jpg

Също така, при все че са насочени към подрастващите, не е спестена и известна доза реализъм. Все пак, не сте очаквали безкръвни гладиаторски битки или бойно поле без някоя и друга търкаляща се глава, нали? Но спокойно, нито един от комиксите не съдържа някакво шокиращо или провокативно съдържание. Всичко е поднесено доста умерено, без да се прекрачват границите на допустимото при младата аудитория.

cezar_1.PNG

Текст и рисунки са в една добра пропорционалност, имайки предвид обема страници и тематиката на комиксите. Не е пропусната възможност да бъде вмъкната и умерено количество фактология. Книгите с митове дори съумяват да  разказват по няколко различни истории в един и същи том.

Митовете са внимателно подбрани – комиксите адаптират едни от най-значимите и разпознаваеми легенди от античния свят. Ще прочетете за приключенията на Язон и аргонавтите, за устремения към слънцето Икар, за бога-слънце на Древен Египет, за митичните основатели на Рим – закърмените с вълче мляко брята Ромул и Рем…

 

Ето ти един достъпен, лесен и интересен начин да ангажираш вниманието на подрастващите с нещо образователно! Темите, които покриват шестте тома така или иначе до голяма степен спадат към учебната програма по история, а до колкото знам и гръцката митология все още е част от списъка със задължителната литература.

Така че според мен всяка училищна библиотека би могла спокойно да се снабди с няколко комплекта от поредицата. Освен това томовете са и подходящ подарък, едновременно за любознателни деца, но и за такива, които подхождат с известна неохота към четенето и ученето. Кой знае, може би комиксите ще се окажат добър способ да заинтригуваме вторите!

Като за комикси с твърди корици и цветен печат, цените на книжките са повече от достъпни! В момента на сайта на „Труд” можете да ги откриете с голямо намаление – едва по 5 лева на том! Освен това на страницата на всяко от изданията има възможност за преглед на откъс от няколко страници, така че можете да добиете и по-пълна представа за съдържанието. Последвайте линка за целта: http://trud.cc/?cid=10&bookseries=673

spartak_1.PNG

А ако решите да продължите с историческите комикси и на английски, най-горещо ви препоръчвам поредицата „Age of Bronze” на Eric Shanower.

 

Zedd

 

Advertisements

One thought on “Митове и исторически личности от античността оживяват в комикс-адаптации от издателство „Труд”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s