Много съвременни художници илюстрират класически детски приказки. На далеч по-малко обаче това им се отдава така добре, както Ана Григориев. „Любима приказка с нова премяна!” – така от издателство „Софт Прес” анонсират илюстрирания от сръбската художничка преразказ на незабравимата история от Шарл Перо „Магарешката кожа”.

magareshkata-kozha-softpres.jpg

Това може и да не е сред най-познатите приказки на днешните деца, но отдаваме това чисто и просто на факта, че от „Дисни” все още не са пресъздали тази класика като анимационен шедьовър. А ето, че сега имаме една чудесна (и при това красива!) възможност да си припомним този разказ, изпълнен с очарование и магия, който за първи път вижда печат през далечната 1695 година.

magareshka2.PNG

През вековете приказката за „Магарешката кожа” е вълнувала въображението на хиляди деца. Вариации на историята се появяват във фолклора и творчеството на почти всяка култура.

magareshka1.PNG

През 19 век приказката е илюстрирана с гравюрите на големия Гюстав Доре.

peaudane3

Ана Григориев се е справила чудесно със задачата да вдъхне нов живот на „Магарешката кожа”. Илюстрациите й са едновременно модерни, но и верни на духа на класиката от Шарл Перо. Рисунките се отличават с добри композиции и дигитално оцветяване, а фоновете са детайлни. Личи си, че художничката е използвала модели и снимки като референции и помощен материал за илюстрациите.

magareshka3.PNG

„Магарешката кожа” безспорно е една от безсмъртните детски приказки. А това ново издание е чудесно допълнение към всяка семейна библиотека!

magareshka4.PNG

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s