Днес ще поговорим за една специална история, която е дебют за Поли Фейбър и едно от първите заглавия, с които ни зарадваха от новото издателство „Лист”.  „Манго и Бамбам, съвсем не-прасе” е въплътила в себе си същността на приятелството, уловена в думи и илюстрации и поднесена под формата на прекрасна, топла и затрогваща детска книга. И то такава, която всъщност съвсем откровено можем да препоръчаме и на всички тези, които са оставили детството зад гърба си, но охотно биха се завърнали там, поне за около 144 страници.

Онзи ден във влака млада жена в купето извади комплект цветни моливи и започна усърдно да шари с тях в една от ония „книги за оцветяване за възрастни”, които уж работят като анти-стрес терапия. Значи, ако не ги бяха обозначили като „за възрастни”, сигурно никой възрастен нямаше да посегне към тия книжки за оцветяване. От благоприличие ли, от що ли… Сакън, някой да не каже, че това е детинщина, та трябва официално да е обозначено, че видиш ли, това е за големи. Ей, как ме дразнят такива етикетчета!

 

Тук на „Книжни Криле” всъщност се скъсваме да четем „детски” книги, и едно нещо, което отговорно мога да заявя е, че много от тях действат като прозорче към един по-спокоен и красив свят, като отдушник, като презареждане на батериите…

 

И покрай жената с моливите във влака се замислих…  А защо ли по книжарниците някой не вземе да направи рафтчета с надписи „детски книги И за възрастни”? „Манго и Бамбам, съвсем не-прасе” би могла да седи на едно такова рафтче!

product_1176

Аплодисменти за авторката Поли Фейбър, както и за чаровните илюстрации на Клара Вулайъми! Тандемът е отговорен и за още две книжки със същите герои, последната от които е издадена през септември 2016.

 

Голямо браво и за новото издателство „Лист”, благодарение на което „Манго и Бамбам, съвсем не-прасе” излиза на български (при това в цялата си прелест, с чудесното художествено оформление и цветен печат). Надяваме се, че съвсем скоро те ще ни зарадват и с останалите две заглавия от серията!

 

Ей, ама такава жизнерадостна, позитивна и пълнеща душата книжка е това!

mango-cover

Бамбам е съвсем не-прасе… Исках да кажа, той съвсем не е прасе. Тапир е. И това е неговата история. Както и тази на дружката му, момиченцето Манго. Случват им се случки, връхлитат ги приключения, и всичко това ги сближава все повече, както един с друг, така и с читателя, било той малък или голям.

 

Представете си смесица от Джани Родари и Дик Кинг-Смит и ще получите нещо доста близко до „Манго и Бамбам, съвсем не-прасе”. (А по-голям комплимент от това – здраве му кажи!)

 

Героите са самата дефиниция на „очарователно”! Историята е с актуални и съвременни елементи като шумът и темпото на големия град, с различните му обитатели, всеки със своите странности и характер. Но съдържа и онази магия на книгите, които са били написани далеч преди да започнем да водим такъв забързан начин на живот и сме разполагали с повечко време, за да се вглеждаме и в себе си, и в другите. И с повечко време за да се сприятеляваме.

 

Знаете ли, че има пет вида тапири и всичките са застрашени от изчезване? Най-чаровен е тапирът Бамбам – герой на детската поредица „Манго и Бамбам” (издателство „Лист“). Той е страхлив, но любопитен. Когато плува, използва хобота си като шнорхел. Харесва бананови палачинки и дъвчащи бонбони и този уикенд влиза в книжарниците заедно с приятелката си Манго Всичкова. Двамата са главни герои от поредицата бестселъри „Манго и Бамбам” на авторката Поли Фейбър и илюстраторката Клара Вулайъми. Първата книга от тях „Съвсем НЕ-прасе” излиза на български език с емблемата на издателство „Лист” в същата година, в която покори и света. Томчето от 144 страници проследява приключенията на момиченцето и неговия четирикрак другар между улиците и сградите на един много МНОГО забързан град. Приятелството им започва на пешеходна пътека тип „Зебра”, изплисква водата от градския басейн, цамбурка във фонтана, спасява се от колекцията на начумерената д-р Синтия Бодилкова и накрая изнася концерт, а публиката вади кърпички, за да попие сълзи и носове.

 

Историите на Манго, която я бива в какво ли не, и малайзийския тапир Бамбам, са истории за сърдечност и топлота. Уж са писани за деца от 5 до 9 години, но ще ти сгреят душата дори да си на 99.

 

Разказите се раждат изпод клавиатурата на Поли Фейбър и добре подострените моливи на Клара Вулайъми. Един ден докато си говорили сладко-сладко за детски книги на чаша кафе с кифлички Клара, която е известна илюстраторка, казала на Поли: „Защо не напишеш книга за мен”. Поли се сепнала. Тя обичала да пише, но само в собствения си блог. Без много да му мисли, приела предизвикателсвото. „Ох, добре. Но за какво?”, попитала. „Трябва да е за животно, което все още няма разказана история”, отвърнала Клара.

Издателство „Лист” във Фейсбук: https://www.facebook.com/%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%9B%D0%B8%D1%81%D1%82-348594895476176/

 

mango

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s