Арт албумите са ми слабост, особено тези, съдържащи творби свързани с фантастиката, фентъзито и хоръра. Независимо дали става дума за плакати и корици на книги, които ти взимат дъха, зрелищни комикс панели, концептуални рисунки за филми и компютърни игри или друг илюстративен материал, за гореспоменатите жанрове творят едни от най-добрите световни художници. И за мен няма нищо по-прекрасно от някой дебел, луксозен том с фантастични творби, в който да се изгубя, докато очите ми попиват всеки детайл от митични създания, извънземни пейзажи, невъобразими машини от бъдещето и какво ли не още. А днес ще ви представим един такъв албум, който можете да си закупите и то с благородна цел! 100% от приходите от продажби отиват за четиригодишната Тиа Иванова Коритарева, която страда от диабет и има нужда от много и скъпи грижи.

Повече за благотворителната разпродажба можете да научите от групата, подпомагаща Тиа във Фейсбук: https://www.facebook.com/groups/209504689509978/ (Тиа Коритарева – благотворителен базар за малкия киборг 🙂 )

А сега, да продължаваме с ревюто!

Такива книги дал Господ… но уви – дал ги е предимно на запад, както и в Япония. Обикновено това са скъпоструващи издания, събиращи тематично подбрани илюстрации (а нерядко също така снимки на модели и скулптури, рендерирани 3Д изображения и др.). Албумите са посветени или на най-доброто от отделен жанр, или пък на определен художник, а нерядко и на някой комерсиален проект, като например филм, игра или даден франчайз.

 

При все, че немалко родни художници работят и за западния пазар (или пък направо изцяло за него) и често можем да забележим български имена във финалните надписи на поредния хит сред геймърите или пък тези на нашумял холивудски блокбастър, у нас някак си я няма практиката да се издават подобни арт албуми. Ето защо книгата, за която ще говорим днес е събитие в родното книгоиздаване.

miro1.PNG

„The Art of Miro Petrov – The Fellowship” е двуезичен арт албум на художника Мирослав Петров, който се издава от Grozen Entertainment.

miro2.PNG

Естествено, тук водещото са изображенията, но е много добро решение от страна на издателите да направят албума двуезичен. Така книгата спокойно може да намери място в колекциите на задгранични ценители и колекционери, без да ги притеснява кирилицата 🙂

miro3.PNG

От това, че на страниците е отделено място за съпровождащ текст и на български, и на английски оформлението на книгата не е пострадало ни най-малко. Шрифтът все още си е достатъчно едър, за да се чете без да присвивате очи. Същевременно не е изядено и място, което би могло да се отдели за повече илюстрации. Така или иначе текстът е само там, където е наистина необходим.

miro4.PNG

След задължителния увод и представяне на Миро албумът ни хвърля направо в дълбокото. Готови за гмуркане във фантастичните светове на художника!

miro5.PNG

Артът в книгата е предимно digital painting и 3D. Изображенията са подредени тематично в няколко раздела, обикновено посветени на различните проекти, по които Миро е работил през годините.

miro6.PNG

От 2006 до 2012 художникът работи за родния гейм девелопър Masthead Studios, така че в началото е отделено място за арта, създаден за MMORPG-то Earthrise. Следва арт за други компютърни и ролеви игри, лично творчество и дори фен арт.

miro7.PNG

От отделни, откъслечни скици до изпипани епични сцени. От вдъхновяващ character design до концепти за различни среди от въображаеми светове. От карикатурно, през комикс, до фотореалистично. От космически командоси до древни демони, от приказни герои в рицарски доспехи до бронирани маймуни, мутанти, киборги… и разбира се, задължителните сай-фай мадами в прилепнали дрехи. Тук наистина май има от всичко!

miro8.PNG

Готиното е, че можете да се насладите на арта и да оцените таланта на Миро и без да сте играли игрите или да сте запознати с проектите, по които са рисунките. Красивото си е красиво!

miro9.PNG

Особено внимание заслужава последния раздел от албума – The Fellowship. Тук няколко други български художници, даровити колеги на Миро, са се сдобили с кратко представяне. Този раздел сам по себе си е страхотен мини-сборник! В него участват Eд Матинян, Константин Костадинов, Сабин Бойкинов, Борислав Кечашки, Георги Георгиев, Димитър Марински и Андрей Гевенчанов.

 

Самото книжно тяло пък е от високо качество – твърди корици, формат А4, 176 страници първокласна полиграфия на хубава хартия. Няма от какво да се оплачете. Имайте предвид обаче, че изданието е лимитирано до тираж от 1000 бройки, а от премиерата през 2014 до ден днешен те са намалели доста. (По последни данни – останали са 96 налични копия за продажба!)

 

Разгледайте книгата!

 

 

Официален сайт на Мирослав Петров: https://artofmiro.carbonmade.com/

 

Албума на сайта на Грозен: http://www.grozenentertainment.com/store/product/THE_ART_OF_MIRO_PETROV_ARTBOOK_URL/

 

Англоезично ревю от специализирания сайт ParkaBlogs: http://www.parkablogs.com/content/book-review-art-of-miro-petrov

 

DeviantArt галерията на Миро: http://mikeypetrov.deviantart.com/

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s