Когато става дума за красиви, креативни и стойностни детски книжки има едно издателство, което наистина е в свои води. „Рибка”, разбира се! Но знаете ли от къде идва името на издателството? Отговорът е по-шарен и увлекателен, от колкото сте си представяли!

„Избрахме името „Рибка”, защото идеята за издателството дойде при нас сам-самичка. Плувайки. И защото вече познавахме един котарак, който се казва Рибка, та си помислихме, че „Рибка” е подходящо име за почти всичко. Камо ли за издателство! Нашата рибка не е онази, която бихте срещнали в реката, язовира или морето. Защото тя е изрязана от хартия. По перките й има букви. А люспите й са нарисувани с боички. Понякога решава да е оригамена, но само когато е изправена пред важно решение. Нашата рибка не е мълчалива. И говори много езици – английски, френски, немски, испански и какви ли още не. Но най-добре владее детски. Тя не живее в аквариум, защото не сме открили аквариум, който може да побере цялото й въображение. И с удоволствие би се хванала на въдицата на всеки. Стига въдицата да е разказана достатъчно увлекателно.

 

Така се представя издателското трио Катя Антонова, Евгения Николова и Милен Антиохов на своя сайт http://ribka-publishing.bg. Но нека се върнем на темата за котарака Рибка. Знаете ли, че за него има цяла книга?

RibkaBook_Cover.jpg

Преди малко повече от три години излиза книгата „Рибка”, написана от Катя Антонова и илюстрирана от Евгения Николова. Заглавието е забележително с това, че е издаването му е финансирано от самите бъдещи читатели!

06-07.jpg

След успеха на проекта неговите създатели пишат: „За нас остава удоволствието да ви благодарим, че повярвахте в проекта, дадохте му шанс и изкупихте 500 книжки „на зелено”, което позволи на „Рибка” да се произведе и да стигне до децата, до вас, до сърцата! Благодарим ви!”

08-09.jpg

А сега е наш ред да благодарим на издателство „Рибка”! Страшно искахме и ние да се запознаем с този котарак, но тиражът на изданието беше отдавна изчерпан. През октомври 2016 обаче, това се промени. От „Рибка” пуснаха втори тираж на „Рибка” и едно копие моментално заплува към „Книжни Криле”!

14-15.jpg

И така, получихме десет истории, сладкодумно разказани и оригинално илюстрирани в над 100 страници.

ribka1.PNG

Приказките често ни помагат да говорим за най-важните и сложни неща, които ни вълнуват по един привидно простичък начин. Разбира се, няма нищо просто в това, да вплетеш в приказката истини и поуки, да направиш така, че тя да носи послание, което най-малките инстинктивно да разберат. А още по-трудно е да накараш приказката да говори едновременно и на деца, и на родители. И при все всичко от изброеното да продължава да бъде забавна и четена с удоволствие, без да го удря на директно нравоучение.

18-19.jpg

Катя Антонова се е справила блестящо с всички тези предизвикателства. В начинанието й помага котаракът Рибка, чието име може и да се приема за остроумно и да буди усмивка у някои читатели, но у кварталните котки буди направо насмешка и подигравки.

20-21.jpg

Рибка осъзнава, че никога няма да намери любов сред подобно обкръжение. Но първоначалното огорчение скоро отстъпва място на мечтата и амбицията. И така, вместо да се отдава на самосъжаление Рибка поема на дълго пътешествие в търсене на своето място под слънцето и своята половинка в живота.

34-35.jpg

По време на своите странствания Рибка ще се запознае с много нови герои, ще среща различни характери и ще научава важни уроци. Истинско щастие е, че и ние можем да се отправим заедно с него на това дълго пътуване! Заедно с Рибка ще се научим да отстояваме себе си, да не се влияем от начина, по който ни съдят някои и на свой ред да не се превръщаме в съдници, да вярваме (но не и сляпо) в своите убеждения, да познаваме истинското приятелство…

44-45.jpg

А илюстрациите са другата силна страна на книгата! Благодарение на дигитално обработените колажи на Евгения Николова, художественото оформление на „Рибка” е оригинално и запомнящо се, точно както и нестандартното име на главния герой!

56-57.jpg

Като издание книгата е също толкова качествена, колкото и всички останали заглавия на издателството. Твърди корици, добра хартия, страхотна, отчетлива полиграфия, ярки цветове.

72-73.jpg

На издателството пожелаваме и новото издание на „Рибка” скоро да бъде разграбено! А на себе си и на останалите читатели пожелаваме нови издания и от други две книги на Катя Антонова – “Двете кралства” и “Принцесешки истории и други приказки”. Знаете ли, че именно във втората от гореспоменатите две котаракът Рибка прави своя дебют?

princess

На раздяла, съветваме ви и вие да се гмурнете в първата книжарница и да се опитате да хванете своя „Рибка”. Побързайте докато и втория тираж не се е изчерпал, че да не останете на сухо.

 

Защото когато накрая на книжката Рибка открива любовта, ние откриваме, че окончателно сме се влюбили в самата „Рибка”!

ribka.PNG

Може да имате „Рибка“ и в електронна версия от biblio.bg или като аудиокнига от audioknigi.bg

 

Ненко Генов

Advertisements

One thought on “„Рибка” от Катя Антонова, с илюстрации от Евгения Николова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s