„Орденът на ясновидците” (изд. „Сиела”) е продължението на „Сезонът на костите” и втора книга от изпълнената с интриги и приключения поредица да впечатляващата (и дебютираща) писателка Саманта Шанън. „Орденът на ясновидците” обаче е поставен в наистина нелека позиция, защото след „Сезонът на костите” вече познаваме света и героите, елементът на изненадата е доста по-слаб, а очакванията – доста по-високи. Дали обаче и този път историята ще е на нужната висота?

4bd1e8477c36492006ebe3ae8f520296.jpg

Всичко продължава от там, където свърши първата част. Саманта Шанън е отделила доста място на ретроспекции, чрез които опознаваме по-добре Пейдж Махони, но това се оказва нож с две остриета. От една страна погледът към миналото на главната героиня ни сближава повече с образа й, но от друга – разбулва част от нейния мистицизъм, който я правеше така притегателна в предния роман.

 

Другият автогол, който Шанън си е вкарала е това, че „Орденът на ясновидците” е разделен на три части, като в първите две темпото на моменти е страшно мудно. За това пък третата част напълно ще ви възнагради за търпението и ще ви хвърли в такъв вихър от шеметни събития, внезапни (но не и нелогични) разкрития и резки обрати, че просто може свят да ви се завие.

 

Нещото, което доста ми се понрави е, че докато първата книга разчита на изграждането на света и представянето на героите и служи като пролог към поредицата, то в „Орденът на ясновидците” Саманта Шанън е заложила на динамиката на взаимоотношенията между героите.

 

Недоверие, параноя, интриганство и заговорничество, страх и предразсъдъци… Ако има нещо, което да помогне на човек да ги превъзмогне, то това е любовта. Пейдж е на път да се докосне до нея, но дали при все всички усилия тя няма да остане извън обсега й? (Не забравайте, че това е едва втората от общо седем запланувани книги, тъй че хепиендът изобщо не е гарантиран и тук може да се случи буквално всичко!)

 

Освен това, Пейдж ще се намери хваната в сложен конфликт, разкъсвана между своята лоялност към нейните съратници и личните си убеждения, нейния инстинкт за добро и правилно. Предизвикателствата, пред които тя ще се изправи са по-значими, заплахите – по-реални.

 

Дали искате да прочетете „Орденът на ясновидците”? Ако вече сте преминали през „Сезонът на костите” дори няма да ми задавате този въпрос, а задължително ще грабнете и продължението. Дори когато развитието се бави и навлизаме в подробности от експозицията, Шанън отново успява да направи всичко четивно и увлекателно.

 

А най-силната страна на книгата безспорно е въображението на нейната авторка и детайлите, които тя влага в построяването на своята вселена. Сякаш в процеса на писането създателката на поредицата е била постоянно и в ролята на критичен читател и така отговаря предварително на всички въпроси, които евентуално бихме й задали. Светът на Саманта Шанън продължава да се разгръща и затвърждава всички позитивни впечатления от първата книга. А третата? Нея я очакваме през 2017. Поне така твърдят ясновидците!

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s