„Ти май наистина си рядко животно, защото те търсих във всичките си справочници, но нищичко не намерих“.

 

grivesto-dete-kote-1.jpg

„Гривесто дете-коте” на Етгар Кернет (изд. „Жанет 45”) наистина е рядко животно, което е трудно да се опише. На коя ли лавица да го постави книжарят? В коя секция да го сложи библиотекарят? Таксономията на детските книги в наши дни има нужда от нов клон. Трябва ни някакво определение за тия илюстровани приказки, които наглед са плитки, шарени локвички, в които могат да се поплискат най-малките, но всъщност се оказват дълбоки като морето, и в тях с удоволствие би се гмурнал и възрастен читател.

oo_2696009.jpg

Радвам се на тенденцията да се създават такива универсални приказки, които говорят едновременно и на децата, и на родителите, които ги четат вечер на своите малчугани. Пестелив, но смислен текст, акомпаниран от изразителни илюстрации… Когато тези два компонента са използвани умело и с талант, резултатите могат да бъдат покъртително въздействащи. Точно така се е получило със съвместната работа на Етгар Кернет и художника Авиел Басил.

kote1.PNG

„Гривесто дете-коте” е историята на едно момченце, жадно за родителска ласка и внимание. Не, че е сираче… Просто баща му е един от ония забързани, изнервени, вечно заети възрастни, които имат доста изкривени разбирания за „важно”. Разходка в зоопарка, поредното неотложно телефонно обаждане, отключена клетка, чакаща в нея да се засели някой екзотичен член на животинското царство…

kote2.PNG

Решението да се превърнеш в гривесто дете-коте идва някак си естествено. Но това, което не си подозирал е, че един капитан на плаващ сред облаците кораб си е поставил за цел да върне всеки пленен представител на дивата фауна отново там, където принадлежи. А къде ли принадлежат децата-котета?

kote3.PNG

Това е приказка за търсенето и намирането, за отчаяния детски апел за внимание, за ексейпизъм, за полета на въображението, за дългия път обратно към родното гнездо… Едно истинско бижу в каталога с илюстровани книги на „Жанет 45”. Красив, фантазен, хумористичен, стоплящ, поучителен, трогателен, „Гривесто дете-коте” е разказ, който съдържа едновременно искри на детска невинност, но и за философски послания. Приказката на Етгар Кернет наистина ме докосна и съм сигурна, че няма да остави безучастни и вас.

 kote4.PNG

Етгар Кернет

Етгар Керет (1967, Рамат Ган) е най-четеният израелски писател от своето поколение. Обича Гогол, Бабел, Башевис Зингер, Кафка, Вонегът, хумус, “безтегловността на писането”, всичките си действащи лица, своето ексцентрично семейство и много други неща и хора: обич, която личи в цялата му проза. Автор е на пет сборника с разкази, публикувани в 35 страни, както и на комикси, сценарии и десетки публикации в The New Yorker, The New York Times, Le Monde, The Guardian, Zoetrope, Tablet magazine и други. Сред многото му отличия са Платинената награда на израелската Асоциация на издателите (неколкократно), отличието за най-добър чуждестранен писател на Централната градската библиотека в Санкт Петербург (2010) и кавалерската степен на Ордена на изкуствата и литературата на Франция, както и Златна камера от Кан (2007) за създадения заедно със съпругата му Шира Гефен филм Медузи.

 

 

Авиел Басил е талантлив илюстратор, възпитаник на Колежа по инженерство и дизайн „Шенкар“ (2011), лауреат през 2012 г. на Наградата на израелските музеи (сребърен медал) за своите илюстрации.

grivesto-dete-kote-2.jpg

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s