„Гъбеното езеро (три вълшебни приказки)” от Даниел Йорданов е едно доста интересно и нестандартно предложение за младите читатели от издателство „Жанет 45”. Интересно и нестандартно не просто заради самите приказки, но и заради техния автор. Вярно, че от „Жанет 45” имат традиции в подкрепата на българските автори, но този май държи рекорда за най-млад такъв! Даниел е едва на 16, и въпреки това творчеството му е успяло да спечели издателите, а това определено буди и нашето любопитство.

big-gabenoto-ezero

Авторът се преставя със свои думи:

„Казвам се Даниел и съм роден през пролетта на 2000 година в град Русе. Мечтая да имам цялото време на Земята за да мога да пиша. Обичам да създавам свои светове, да фантазирам за живота около себе си и да пътувам в страната на сънищата, откъдето черпя повечето идеи за моите приказки. Вярвам в доброто. Убеден съм, че то винаги побеждава и се надявам всички хора да станем малко по-добри, за да заживеем в един по-красив свят. Аз съм едно обикновено момче с големи мечти и нестихващо желание да усмихне всеки срещнат човек.”

 

И чрез „Гъбеното езеро” Даниел наистина постига целта си!

Усмихваме се, не само заради изпълнените с магия разкази, в които герои и приказни същества разиграват вечната борба между добро и зло. Усмихваме се и заради симпатията, която буди у нас младият автор.

 

Колкото до самите приказки, те са насочени към една идея по-порасналите деца. Жанрово се плъзгат на границата между приказката и младежкото фентъзи.

 

Личи си, че макар и смели и уверени, това все пак са първи стъпки. Но другото, което си личи е, че са писани с ентусиазъм, от сърце, и с любов към приказното и фантастичното. Всички днешни автори са стъпили на раменете на предхождащите ги гиганти, нали така? Даниел все още се катери нагоре, но историите му ни спечелиха като читатели и с интерес ще следим неговия устрем.

 

Чест прави на „Жанет 45”, че не просто са дали шанс на Даниел, помагайки приказките му да стигнат до широка аудитория, но и че са се погрижили същите тези приказки да изглеждат така добре! „Гъбеното езеро” е с красиво оформление от художника Борис Стоилов, което прекрасно допълва текста и прави трите приказки на Даниел по-живи и въздействащи.

Дай Боже всеки талантлив млад писател у нас да получи такъв старт!

 

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s