„Революция” на Дженифър Донъли е една от най-запомнящите се и оригинални книги, които съм чел в последно време, и определено едно от най-големите попадения в и без това прекрасно подбрания каталог на „Студио Арт Лайн”.

 

„Имало едно време едно младо момиче, което тъгувало за загиналото си братче, ненавиждало съучениците си и се чувствало потиснато и нещастно.

Но един ден това момиче се озовало на странно и непознато място, наречено Париж, запознало се с интересни и забавни хора и поело на неочаквано и вълнуващо приключение назад във времето.

 

Роман за две революции – тази, случила се във Франция през ХVIII в. и тази, случила се в сърцето на едно младо момиче.

 

Книга, която ще ви позволи да надникнете отвъд завесата на историята и да преживеете събитията, променили Франция и Европа завинаги. Книга, която ще ви предостави ключ към мислите и мечтите на две необикновени момичета, разделени от два века история, но събрани от трагичните си съдби.”

product_146

Уверявам ви, тази анотация е колкото точна, толкова и заблуждаваща. Просто защото ви казва съвсем малко от историята, но без всъщност да загатва тона и аудиторията на книгата. С „вълнуващо приключение назад във времето” и „отвъд завесата на историята” звучат едва ли не като приключенско-образователна литература, която да предаде на 10-12 годишни читатели обща представа и исторически факти за отминала епоха под формата на забавление. Естествено, и корицата, и дебелината на книгата сочат противното. Та, какво в крайна сметка се готвех да прочета?

 

Казано направо – за мен „Революция” е една от ония книги, които разтваряш без да си сигурен какво точно да очакваш. Не отваряш книгата плахо и несигурно, сякаш не знаеш дали ще ти хареса (имам вяра на Дженифър Донъли), но просто нямаш представа къде ще те отведе, с какво усещане ще те остави…

 

А усещането е точно толкова трудно да се опише, колкото и самата книга! Приятна изненада би било много меко казано. Историята е грабваща, разсътрсваща, обсебваща, не само до последната страница, ами и след това. „Революция” е силна, качествена литература, която се извисява класи над почти всякакъв Young Adult за какъвто се сетите.

 

Всъщност, романът се издига не само над повечето от останалите представители на тази категория, но и излиза извън нейните граници. Темите са сериозни, персонажите са дълбоки, сюжетът е до голяма степен непредсказуем, драматизъм и емоционален заряд съвсем не липсват, т.е. – това е роман за всеки!

 

И плюс това, не е част от някаква комерсиална и изкуствено разтеглена поредица.

28149981.jpg

Не мисля, че възрастта на главните герои е определящ фактор и за възрастта на читателската аудитория. Още повече, че главната героиня, Диандра, макар и млада е изоставила детството си преждевременно, и то по доста болезнен начин, което я превръща в една трагична и пълнокръвна героиня, със сложен характер и изпълнена с противоречиви черти.

 

И след като съм започнал да говоря за съдържанието, ще ви кажа, че това е роман, който ИСКАТЕ да прочетете, и то БЕЗ спойлери, така че възнамерявам по този въпрос да си млъкна и да дам думата на самата Дженифър Донъли, която ще ви издаде точно толкова, от колкото имате нужда…

 

 

Всъщност, спокойно можете да гледате видеото и СЛЕД като сте прочели книгата, за да откриете повече за вдъхновението и фактите около нейното създаване.

 

Проучванията на авторката си личат, на няколко пъти дори паралелно с четенето на книгата преглеждах исторически факти и подробности за епохата от други източници. Не хванах нищо, което да е оставено на случайността.

 

„Революция” те оставя с впечатлението за една дълго обмисляна книга, но написана смело и с размах. Донъли преплета с финес приключенското с емоционалното, факт с фикция, историческо и съвременно, трагичното и романтичното, обезсърчаващото и вдъхващото вяра… Истинска революция!

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s