Не е тайна, че целият ни екип храни нескрити симпатии както към Мая Бочева, така и към всяка книжка, която има щастието да бъде илюстрирана от нея! Радваме се, че и самата Мая Бочева храни симпатии към нас! Мая не само ни нарисува страхотната илюстрация, с която сме украсили страничката с представянето на нашия блог, но и беше така добра да ни сдобие с най-новите си красотички! Това са книжките „Кой светна луната?” и „Как се казва тази книга?”, с които вече са се сдобили и сума ти читатели, посетили Коледния панаир на книгата! А ако вие самите не сте сред тях – то побързайте, защото до самата Коледа остават броени дни, а точно тези книги са повече от прекрасен подарък за всяко дете!

tat.jpg

„Кой светна луната?” и „Как се казва тази книга” са първите приключения от поредицата „Туй-Онуй”, чийто главен герой, Любка Любопиткова, си съперничи по симпатичност и очарователност дори с вечищата Уики от комиксите, с които Мая Бочева изгря преди толкова години. Всъщност, и тука има една вещица, но не бойте се – и тя е от тия, добрите! Казва се Звездна и ще прави компания на Любка в нейните приказки!

koi.PNG

В първата книжка, „Кой светна луната?” малките читатели ще се запознаят с Любка, която задава на своето бабче въпросът от заглавието. Че кой не го е задавал някога този въпрос, хм? Дали на баба, дали на дядо, или пък на мама и татко… По това си приличаме и ние с Любка – любопитни сме до немай къде! А бабата пък си има една от ония стари-престарели книги, зад чиито корици се крият какви ли не тайни. Книгата се казва „Туй-Онуй” и все някъде там, из нея, трябва да има отговор и на любкините въпроси, нали? Я да проверим!

clock.jpg

Веднъж да разтворите „Кой светна луната?” и можете буквално да се изгубите в пъстрия фантазьорски свят на Мая Бочева! Летящи къщички, магически метли, НЛО, и изобщо какво ли не ви очаква там. Приказката пък има интерактивни и опознавателни елементи, които че превърнат детето не само в по-активен читател/слушател, но и в деен участник в патилата на героите.

words.jpg

Рисунките са изпълнени с детайл, и излъчват едновременно една такава креативна разпиляност, но и неподправен домашен уют. Ето на, отгръщам на страниците с кухнята и почти долавям аромата на вулканичния вещерски кекс! (Неговата рецепта, между другото, можете да намерите на сайта на книжките – http://tatcreative.com/bg/ )

what-is-the-name-of-this-book

А в „Как се казва тази книга?” пък Любка се пита дали пък случайно не може да е винаги светло и все да е ден. Уви, не може! Поне не и когато пристига Тъмния, един Голям тъмен субект, спечелил прозвището си поради факта, че от където мине светлинка не остава. Сега същият този е откраднал всички звездички от двора на вещицата Звездна и ги е потулил кой знае къде! У Тъмния живее и дракончето Светко. Дали то варди похитените светлинки, или пък ролята му ще е друга? Четете и ще разберете!

stars.jpg

И също така, не бъдете като Тъмния, вместо да крадете звездички – можете да ги раздавате. Любка и героите от книжките от „Туй-Онуй” много ще ви се зарадват ако вземете да им оставите някоя и друга звездичка в Goodreads! А според нас те заслужават най-малко пет!

tree-house.jpg

И как да не заслужават, след като са пълни-препълнени не само с приказни приказчици, но и с буквички, цифрички, задачки и нови знания… „Туй-Онуй” обаче не е нито учебник, нито енциклопедия! При все поучителните и образователни елементи на книжките всичко тук е поднесено с много, ама МНОГО фантазия, цветове и… чиста проба вълшебство. Отговорите на детските въпроси вървят ръка за ръка с въображаемото и така всичко става много по-весело и увлекателно.

knigi.PNG

Приключенията на Любка Любопиткова всъщност са един много личен и авторски проект, в който са вложени години труд и усилия, и преди всичко – много любов! Не само към изкуствата и сътворяването на книгите, но и към децата, към които те са насочени. Мая Бочева е създател на серията „Туй-Онуй”. Тук тя се изявява не само като художник и дизайнер, но и като автор на текста, и трябва да й се признае, че и като разказвач на истории наистина си я бива! (Не, че сме се съмнявали!) Много се радваме, че след като сме виждали неподражаемите й илюстрации в редица книжки най-накрая отново имаме възможността да се насладим и на нови приказки, разказани от самата нея.

15380480_691786254333428_8850721462081034183_n.jpg

С качеството на изданията не са правени никакви компромиси – твърди, гланцирани корици, плътна, хубава хартия и чудесна полиграфия. Заедно с двете големи книги вървят и две по-мънички, книжки за оцветяване и игра, озаглавени „Кой е най-вълшебният час?” и „Кой пази овцете?”. А освен това, можете да допълните комплекта и с някоя от кокетните порцеланови чаши „Туй-Онуй”, от която после ще можете да си посръбвате например чайче или какао (или пък мляко с мед и канела, направо от уютната кухня на вещицата Звездна?), за да се подкрепите преди да се отправите да приключенствате заедно с Любка!

15355807_1205342806219872_6835944720596717184_n.jpg

 

 

Не пропускайте да свалите и мобилната апликация Who lit the moon, която пренася книжката върху екрана на вашия таблет или телефон! Приказките за Любка са не само интерактивни и анимирани, но и прекрасно озвучени. Достъпни са за Android и iOS в двуезична версия. Ето нещо градивно и красиво, което се откроява на фона на океана от какви ли не насочени към деца апове със съмнително съдържание.

 

Книжките и апликацията се издават от TAT Creative. Това е млада фирма с малък, но задружен и сплотен екип, който определя своите цели така:

 

„Това, което искаме да направим е – поредица от различни иновативни игри, които чрез различни форми и израни средства да достигнат до вниманието на децата, да им помогнат да опознаят по-добре себе си, емоциите си, характера си и да изградят една здрава и творческа личност.”

 

А ние им пожелаваме от сърце успех в това благородно начинание! И ще следим с интерес следващите книжки и апликации, с които тепърва ще радват децата!

 

Ненко Генов

Още от и за Мая Бочева на „Книжни Криле“

Advertisements

One thought on “„Кой светна луната?” и „Как се казва тази книга?” от поредицата „Туй-Онуй” на Мая Бочева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s