Когато говорим за Рада Москова неизбежно първата ми асоциация са едни от най-любимите ми български игрални филми – „Куче в чекмедже“ (1982) и „Горе на черешата“ (1984), на които тя е сценарист. Разбира се, освен за патилата на Миташки и Лин, Рада Москова е отговорна и за още цял куп сценарии, не само на игрални филми, но и на куклени театрални представления, автор е на няколко книги… А една от тези книги, особено специална при това, се завръща с ново издание от издателство „Жанет 45”. „Тигърчето Спас”! 

tigarcheto-spas.jpg

През далечната 1969 моите родители са се радвали на Тигърчето Спас, оживяло под четката на легендарния Климент Денчев в „Лека нощ, деца”. Бате Климбо, разбира се, разказва приказката на Рада Москова!

sloncheto.jpg

През 1980 издателство „Български писател” издава „Тигърчето Спас” като книжка, която става любима на много от децата, имали щастието да израснат с нея. Но освен на екрана и на страниците, Тигърчето Спас гордо крачи и по театралната сцена! Кукленото представление се играе и до днес в различни театри из страната.

 

 

Как и от къде е дошла идеята да се направи ново издание на книжката за Тигърчето Спас – това не знам. Знам само, че е начинанието е повече от похвално и свалям шапка на „Жанет 45” за избора!

18618586

Сега вече не се налага да дирите „Тигърчето Спас” под дърво и камък из дебрите на антикварните книжарници. Изданието от 2016 с пъстри илюстрации от Костадин Костадинов и оформление от Христо Гочев вече е тук! Въпреки това, ако си падате колекционери, може би ще решите да издирите И старото, заради носталгичното усещане и не по-малко красивите му черно-бели илюстрации от Надежда Йончева. Със сигурност обаче не можете да се разминете единствено с версията от 1980, защото освен с новата си визия, книжката от „Жанет 45” може да се похвали и с едно ново стихотворение, озаглавено „Разходка”!

 

„Тигърчето Спас” (не само едноименното стихотворение, но и съдържанието на цялата книжка) продължава да звучи все така остроумно и сладкодумно. Ще се запознаете със скакалчето Николай и бръмбарчето Владислав, с Кучето Вили… Ще се срещнете с Ежко, една кафява крава, малко слонче… Ще пътувате къде ли не – от морските дълбини до звездните простори…

 

Днешните деца заслужават тази книжка, точно както и римите на Рада Москова заслужават да бъдат преиздавани!

 

По образование Рада Москова е лекарка, но деца не е лекувала. Написала е за тях стихове в книжките „Пеперудка“ и „Улички бъбривки“. Някои от тях са попаднали в читанките за втори и трети клас. Написала е историите в „Тигърчето Спас“, нарисувани преди време за телевизията от Климент Денчев, а и много куклени и театрални пиеси. Версията ѝ по „Пинокио“ се играе от 1979 до днес в „Младежкия театър“. Създала е и сценариите за филмите „Куче в чекмедже“, „Горе на черешата“, „Тони“, „Разговор с птици“, награждавани по наши и чуждестранни фестивали, накрая и сценария на „Госпожа Динозавър“, в ролята на която би искала да ви се представи. И така:

 

„На малките, които рано или късно (по-добре късно!) стават големи!

С обич,

Госпожа Динозавър“

Рада Москова

 

Чуйте и разговора с Гергана Рачева по БНР по повод новото издание: http://bnr.bg/post/100747110

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s