„Жената жерав” на Патрик Нес (изд. „Студио Арт Лайн“) е съвременен преразказ на стара японска приказка, която ще внесе магия не само в живота на своите герои, но и в този на читателя.

Според древната легенда някога един самотен рибар спасил жерав, чието крило било улучено със стрела. Рибарят внимателно отстранил острието, превързал крилото и се погрижил за ранената птица, спасявайки живота й. На следващия ден в дома му се появила красива млада жена, която станала негова съпруга. Тя започнала да тъче чудно платно, едновременно здраво, но и ефирно леко. Мъжът пожелал още от необикновената тъкан. А после още, и още, и още… Благодарение на изтъканото от красивата си съпруга платно той се замогнал неимоверно и оставил зад гърба си бедния рибарски живот. Но колкото по-богат ставал, толкова повече започвала и красивата му съпруга да губи сили. Тя линеела с всеки изминал ден…

 

Рибарят дори и не подозирал, че жена му всъщност е спасеният жерав, и че тя жертвала своите пера, от които изработвала платното. И така, алчността на рибаря я карала бавно да гине, перо по перо… Когато рибарят най-накрая разбрал истината, жената-жерав го напуснала завинаги и той отново се намерил заобиколен от самота.

product_117

А как Патрик Нес е пренесъл тези мотиви в нашето съвремие? Деликатно, с много усет за емоция и характер, с прекрасен диалог, преплитайки драматизъм и мистерия с нотки на приказка и свръхестествено.

 

Ще се срещнете с Джордж, добродушен разведен мъж, в чийто посветен на изкуството живот липсва нещо много голямо. А именно – любов. Именно на него ще се падне честта да спаси жената-жерав. А дали той ще може да я приеме такава, каквато е, без въпроси, без отговори, без ровене в миналото? Новодошлата ще докосне дълбоко живота му, както и този на близките му.

 

Не очаквайте обаче дословен „римейк” на японската приказка, защото макар и Нес да е взел идеята за основния мотив, то в романа му присъстват няколко сюжетни линии, които се развиват едновременно. Дъщерята на Джордж, Аманда, е самотна майка с немалко проблеми, която заедно с детето си също има своя история. Ще получите и приказка в приказката, в която се разказва за вулкан, създаващ планини, но заплашващ света. Асистентът на Джордж пък внася разведряващ тон и хумористични краски…

 

Патрик Нес и неговата жена жерав не се поддават на жанрови определения, нито пък се вписват в някакви шаблонни сюжетни структури. И това е прекрасно! „Жената жерав” е прекрасен разказ, едновременно забавен, трогателен, интелигентен, преминаващ през широка емоционална гама и провокиращ размисъл. И като цяло – вълшебен!

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s