„Тези плитки гробове” на Дженифър Донъли (изд. „Егмонт България”) е съчетание на най-доброто от отличителните черти на съвременната Young Adult вълна в литературата с някои нетипични, но особено приятни забежки от клишетата и реверанси към класиката.

В центъра на романа имаме конфликтна млада героиня, която се бори срещу статуквото и, естествено, е трън в очите на силните на деня. Но вместо поредната постапокалиптична антиутопия или фентъзи империя, Джоузефин Монтфорт се бунтува чисто и просто срещу задушаващите социални норми и фалшиви стандарти за благоприличие, на които робува обществото в края на 19ти век. Действието се развива в Ню Йорк през 1890, и за разнообразие в сюжета няма и помен от фантастичен или свръхестествен елемент. (И НЕ Е част от поредица! Да не повярваш, но явно някой все още пише самостоятелни, единични YA романи, без да ги разтяга поне в трилогия!)

97895427159621455885765.jpg

Няма как да не симпатизирате на главната героиня от самото начало. Не е лесно да си млада и амбициозна жена в един суров, мъжки свят. Джоузефин е феминистка с остър език, изпреварила времето си. Криеща истинските си чувства зад фасадата на хаплива бунтарка и преследваща мечтата си да се занимава с журналистика, тя до някъде ми напомни на образа на младата Лойс Лейн от „Супермен”. С тази разлика, че Лойс никога не е била застрашена от наредена сватба и брак по сметка, което е кошмарът на младата госпожица Монтфорт.

24187925

Катализаторът на сюжета е фаталната смърт на бащата на Джо. Случаят меко казано намирисва, така че просто няма как една кандидат журналистка да не започне да души по следата, още повече, че по-личен мотив от това едва ли може да се намери.

 

Въпреки своята упоритост, решителност и интелигентност обаче, на Джоузефин никак няма да й е лесно да разкрие мистерията, в която е забулена бащината кончина. А и колкото по-близко е до разкриването на загадката, толкова по-близко ще е и до ръба на бръснача.

cover-folio1455885851.jpg

В приключението пътя на Джо се преплита с този на Еди Галахър, който вече е във вестникарския бизнес, но все още е млад и зелен, изпълнен с повече идеализъм и ентусиазъм и по-малко цинизъм. Той ще се присъедини към Джоузефин в търсенето на истина и справедливост и ще има шанса не само да й докаже, че и сред мъжете се намират свестни типове, но дори и да стигне до сърцето й.

 

„Тези плитки гробове” може и да не е най-заплетеното и непредвидимо криминале на света, но определено в него има достатъчно мистерия и екшън, за да ви накара да не оставяте книгата до късно вечер. Дженифър Донъли се е постарала доста добре да предаде атмосферата на Ню Йорк в последното десетилетие на XIX век, а стилът й на писане е увлекателен. Кратките глави правт книгата особено динамична и бърза за четене. Едно наистина добро YA криминале, което е чудесна отправна точка към Мис Марпъл!

_slider1455885881

Книгокрил

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s