Напоследък са се пръкнали толкова много младежки фентъзи поредици, че на човек може направо свят да му се завие. И ако сте почитатели на този жанр трябва или неуморно да четете почти само това в стремеж да не изоставате с издаденото, или внимателно да проучвате и подбирате сериите, които подхващате, за да отделите време само на най-качествените. И смея да твърдя, че именно към тях се причислява и „Кланът на вълчицата”– първа книга от трилогията „Войната на вещиците” (в оригинал „La Guerra de las Brujas”), на доста нашумялата испанска писателка Майте Каранса. Трилогията е издадена в редица европейски държави и се радва на голяма популярност, а на български идва под знака на издателство „Унискорп”.

За какво се разказва в „Кланът на вълчицата”?

158689_b.jpg

„Анаид е на 13 години – дребничка, незабележима, с изключителни постижения в учението, което автоматично я прави невзрачната зубрачка. Отгоре на всичко една сутрин след бурна нощ изчезва майка й. За нея ще се грижи възрастната й леля и приятелките на майка й. Момичето решава само да открие майка си и започват най-невероятните истории, които дори и най-развинтената фантазия не би предвидила. Анаид се оказва наследница на древния клан на вълчицата – магьосници Омар, които от незапомнени времена помагат на хората, но и вечно са на нож с вещиците Одиш – безмилостни и кръвожадни безсмъртни.

 

Магии, превъплъщения, бойни изкуства, подозрения, любов, омраза, съмнения – буря от чувства и емоции владее света на тийнейджърката Анаид.”

 3408027.jpg

Първото, с което книгата грабна интереса ми беше интересния свят, който Майте Каранса изгражда. По принцип, като оставим настрана славянската интерпретация на вещиците, разбирайте Баба Яга с къщичката на кокоши крака и летящия хаван, в повечето идващи от запада фентъзи истории вещиците са основно два вида. Едните са посветени в тайните на природата, живеещи в усамотение билкарки и лечителки, често заклеимявани и преследвани от хората, които не ги разбират и се страхуват от мистичните им умения. Другите пък са по-класическите, зли вещици, практикуващи черна магия, жертвоприношения, и какви ли не дяволски способи за да постигнат собствените си, себични цели – било то вечна младост, било то власт и богатство.

6317353.jpg

Оказа се, че в „Кланът на вълчицата” всъщност имаме и двата типа вещици! Много ми хареса идеята за двете враждуващи фракции, всяка от тях със своя специфична йерархия и привички, със своите касти и кланове. Замисълът наистина си го бива. Макар и да подозирам, че Майте Каранса не е открила топлата вода, то в момента не се сещам за друга поредица с подобен елемент, така че давам на авторката точки за оригиналност!

8077466.jpg

Темите, които историята засяга не са нови, но за сметка на това пък са вечно актуални. Става дума за отношенията между майка и дъщеря, за съзряването, за изкушенията и капаните по пътя, както и за самото лутане в търсенето на въпросния път. Присъства сблъсъкът на ценностни системи, себеотрицание срещу себичност, морал срещу егоизъм.

7952149.jpg

В книгата са се прокраднали и някои познати елементи, като „избраната, която не приема съдбата си”. Някой би третирал подобни сюжетни линии като фентъзи клишета, от които в днешно време е трудно да се избяга, друг пък би ги приел радушно като задължителна съставка за класическа история. Говорим все пак за Young Adult литература, така че превръщането на главната героиня от привидно невзрачна „никоя” в могъща и съдбоносна „някоя” е тема, която е вълнувала, продължава да вълнува, а и вероятно винаги ще вълнува всяко следващо ново поколение.

9836279.jpg

А на фентъзи ветераните с няколко десетилетия стаж ще кажа, че „Кланът на вълчицата” все пак е писана за подрастващи, така че имайте предвид този факт ако решите да й посветите време и внимание. Ако можете да погледнете на историята с „млади очи”, ако не сте забравили перипетиите и проблемите на тийнейджърските си години, то тогава съвсем спокойно ще можете да се потопите във „Войната на вещиците” без историята да ви дойде прекалено мелодраматична или незряла.

3290542.jpg

Във всеки случай, мисля, че вече и аз мога да се причисля към феновете на „Войната на вещиците” и при първа възможност ще се посветя и на следващите две книги от трилогията!

Книголина

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s