„Ключът на Блекторн” на Кевин Сендс (изд. „Егмонт България”) е младежки исторически трилър, който веднъж набрал инерция се превръща във вълнуващо приключение.  Романът е неспирна серия от загадки, мистерии, шифри, кодирани послания, тайни общества, зловещи убийства… Умберто Еко за подрастващи! Ако Дан Браун беше написал детско-юношески исторически роман, чието действие се развива в Англия през XVII век, то резултатът сигурно щеше да бъде нещо доста близко до „Ключът на Блекторн”!

97895427159001446202439.jpg

Лондон, 1665. Кристофър Роу е четиринадесет годишно момче без родители, на когото съдбата най-сетне се е усмихнала. След като е забелязан и измъкнат от сиропиталището, Крис се превръща в чирак на майстор Бенедикт Блекторн. Блекторн е  билкар и аптекар със завидно широки познания за различни лекове, рецепти и всевъзможни съставки, малко познати на стандартната медицина (до колкото изобщо може да се говори за такава в средата на XVII век). Освен разните мазила и отвари, уменията на Блекторн влизат в употреба и при създаването на напредничави оръжия. Добре, че майсторът ревниво пази тайните и тънкостите на своя занаят, като защитава познанията си чрез специално кодирано писмо.

 

Но макар и сърдечен и добър наставник за младия Кристофър, момчето все пак чувства, че Блекторн спазва известна дистанция. Има нещо, което майсторът крие… Нещо, заради което някой е готов да го убие… И наистина го прави! Убийствата зачестяват, и се случват все по близо и по-близо до дюкяна на Блекторн. Примката се затяга!

the-blackthorn-key.jpg

Кристофър Роу ще трябва да разчита на всичките си приятели и всичко научено от своя ментор за да се справи с положението, като ще прекара и читателя през всичките вълнуващи и опасни случки по пътя си. Чиракът дори не си е представял какво грози него, града, вероятно дори света!

 

Кевин Сендс поднася всичко доста умело, едновременно информативно, но и четивно и динамично. Приятно впечатление ми направи, че авторът не се е насилвал да вкарва комедиен елемент или клиширани нелепи шегички, за да разведрява атмосферата. Ето един писател, който не подценява младия читател и не се стреми да превърне разказа си в еквивалент на анимационен филм със задължителния второстепенен герой-клоун или устат протагонист, които да ръсят лафове на слабо време. Тонът прави романа подходящ и за възрастни, и за млади читатели.

23270216.jpg

А през септември тази година „Ключът на Блекторн” се сдобива и със свое продължение, в което Сендс логично намесва в сюжета страшната епидемия на бубонната чума, която върлува в Лондон през 1665-1666. Лично аз нямам търпение от „Егмонт” да издадан превода!

 

Вижте трейлър на „Ключът на Блекторн:

 

Официален сайт на автора: http://www.kevinsandsbooks.com/

Книголет

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s