„Дневниците на загубенячката 6 – Истории от едно не толкова щастливо сърцераздирателно събитие” бие останалите томове от поредицата не само по дължината на подзаглавието, но и по броя на страниците – цели 342! Както винаги обаче, и тук имаме много илюстрации, весели комикси, едрият шрифт на написаното от Ники, тъй че нека това число да не плаши младите читател(к)и.

 

Историята е най-романтичната до момента. Но не чак толкова романтична, колкото на Ники би й се искало!

product_202

Има ли по-голям кошмар от това вълшебния Брандън, по когото си хлътнала да не те покани на бала на годината? ОМГ! Единственото по-лошо от това да не сте заедно на голямото събитие е Брандън да покани Макензи! Ники трябва да действа и да го покани, и то преди да е станало прекалено късно, но никак не е лесно да събереш смелост! Най-накрая тя се решава да го покани чрез валентинка, но… Неудачите нямат край! А и онази интригантка Макензи отново прибягва до старите си трикове!

product_205.jpg

 

Осмата и последна издадена до момента на български книжка, която всъщност официално се води част шеста и половина отново предлага възможността да се включим в попълването и писането на дневника! „Дневниците на загубенячката 6½ – ОМГ! Дневник „Всичко за мен”.

product_298.jpg

Книгата съдържа куп въпроси, отправени към читателите, които отговаряйки имат шанса да се превърнат в съавтори на книжката и сами да си водят загубенячески дневник! А дори и отдавна да сте надскочили възрастовата група, към която е насочена поредицата, тия въпроси ще ви върнат назад във времето, когато в училище сте си разменяли и попълвали лексикони 🙂 (Мхм, правилно сте доловили леката нотка на носталгия!)

dork6.PNG

И така, след като преминах през всички преведени до момента части на „Дневниците на загубенячката” какво е заключението?

 

Макар и да са далеч от непреходна класика и шедьовър на детската литература, определено си личи защо книжките на Рейчъл Рене Ръсел се радват на такава небивала популярност. При все, че действието се развива в САЩ, а там ученическият живот е една идея по-различен, проблемите и ситуациите все пак са доста близки до днешните деца и у нас. А заради художественото оформление в стил дневник, и заради многото картинки, страниците летят неусетно. Поради това децата чувстват че са прочели МНОГО и допълнително се мотивират да четат още, което е повече от положителен ефект! Рисунките пък притежават известно манга влияние и сигурно ще допаднат на множество деца със своята преувеличена, едновременно карикатурна и изразителна стилистика.

dork10.PNG

Единствената ми критика е, че характерът на Макензи (опонентката) не се развива особено и не й е придадена кой знае каква дълбочина. Ясно, че ролята й е да е антагонист, но в живота все пак никое малко момиче не се държи ужасно просто за идеята. Егоистичното, арогантното и високомерното все се корени някъде, а ако разберем къде точно – има шанс и да го изкореним, нали? Но да не забравяме, че все още не сме видели края на поредицата, така че кой знае какво още ще се случи! Възможно е дори Макензи да влезе в правия път!

dork8

За сметка на това пък Ники е винаги добродушна, леко непохватна кутсузлийка, която съвсем не е безгрешна и все успява да се забърка в нещо. Томчетата са весели и сладурски, илюстрациите са забавни, главната героиня и нейните приятелки са симпатични. и освен ако случайно не се казвате Макензи ще ви е лесно да се идентифицирате с тях и да им стискате палци! Ние пък ще стискаме палци на български да излезе цялата поредица! 🙂

Книголюба

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s