Не съм чел много съвременно италианско фентъзи, но „Последния елф” на Силвана де Мари ме остави жаден за още и затова винаги се оглеждам за подобни заглавия. И ето, че попаднах на първата книга от любопитно изглеждаща Young Adult фентъзи трилогия. Сюжетът на „Вундеркинд: Една блестяща сребърна монета” от италианския автор дебютант Г. Л. Д`Андреа (изд. „Унискорп”) звучи доста обещаващо: 

Париж. Последната приятна есенна утрин. Момче на четиринайсет години. Казва се Кай Страус. Странен мъж с луноподобно лице. Викат му Продавача. Той дава на момчето лъскава сребърна монета. Тя е необикновена. Кай иска да се отърве от нея и я хвърля къде ли не, но тя се връща и връща при него. Монетата е ключът към квартал, който не е отбелязан на никоя карта. Там той прави ужасяващото откритие, че е Вундеркинд – момчето, за което жителите на скрития квартал умират, а мъжът с луноподобното лице убива.

 

Невероятната история на Вундеркинд е написана чудесно и с изненадваща фантазия.

 193098_b.jpg

Авторът се е опитал да смеси елементи, присъщи за творчеството на големите жанрови автори, опитал се е също така да следва коловоза на комерсиалния западен Young Adult, но опитвайки се да повтори успеха на други, той всъщност е пропуснал някои от собствените си възможности. Историята позволява внасянето на повече индивидуалност, европейска чувствителност, атмосфера…

 

Вместо това стилът често идва леко тромав, а читателя трябва да разчита предимно на собственото си въображение, за да си представи по по-визуален начин всичко, което се случва. За разлика от доста други книги, през половината време точно тази отказваше да се прожектира като филм в главата ми.

 

Все пак, авторът действа смело, с размах, и някаква част от мен му симпатизира. Представям си го като пламнал от идеи индивид, който ентусиазирано и разпалено ги излива върху страниците. Мрачния свят, който той изгражда има доста потенциал, а въображението си личи. Човек би очаквал от евро автор на ърбън фентъзи да е ти със задните улички, дюкянчетата, уличните котки… И това го има, до някъде, с особено с изграждането на тайния квартал. Просто Д`Андреа явно все още изпитва трудности да обедини света и историята в едно, да ги накара да действат в унисон и взаимно да се допълват.

 

Предвид, че това е едва първата книга на Д`Андреа, склонен съм да проявя снизхождение към доста от недостатъците на неговия наратив. А фактът, че рейтингът на всяка следваща книга от серията скача значително ми дава и надеждата, че вероятно ще си струва да дадем шанс на трилогията до край. Дали обаче и следващите книги ще излязат на български? Остава да видим!

 StarКнижар

 

Д’Андреа е роден през 1979 г. в Болцано, Италия, близо до границата с Швейцария. Обича поезия, произведенията на Франсис Бейкън и хеви метъл. Установява, че писането е идеалният начин да съчетае тези страсти. Чете книги, които могат да му кажат нещо, и пише книги, когато иска да каже нещо. Хобито му е да събира хирургически инструменти от края на ХІХ в. Трилогията му ВУНДЕРКИНД е издадена във Франция, Германия, Испания, Холандия, Полша и Унгария.

 

Следва: ВУНДЕРКИНД: Розата и трите пирона

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s