Който веднъж е подхванал титаничното творчество на Айзък Азимов трудно ще го остави, дори и да иска. А аз не искам, ни най-малко! Продължаваме серията ревюта колекцията „Велики майстори на фентъзи и фантастика” на издателство „Бард” с „Фондация – том 2”. Съдържанието включва научнофантастичните шедьоври „Фондация и Земя”, „Прелюдия към Фондацията” и „Битката за Фондацията”.

496_pic_1

Похвалих се, че най-накрая чета цялата „Фондация” и ме попитаха: Заслужават ли си четенето продълженията на класическата трилогия за Фондацията, или продълженията са вариации на тема и тъпчене на едно място?

 

Истината е, че от всичко прочетено до тук при Айзък Азимов просто няма празно. Дори и книги, които в сравнение с най-великите му творби някой би определил като по-слаби, се извисяват класи над всякакъв средностатистически сай фай! Но трябва да сте някакви сурови, безпощадно взискателни читатели, за да очаквате всяка следваща книга на даден автор да бъде по-добра от предходните.Та, май дори и в най-ниските точки от кариетата си, Азимов пак надскача почти всички свои колеги от жанра, но все пак – има едно състезание, което може да изгуби, и това е надпреварата със самия себе си. И не е като да губи!

tumblr_n3byuhZEY31rklghko3_1280.jpg

Т.е. Айзък Азимов никак не е прикалил с Фондацията или претупал следващите книги от серията. Не очаквайте разводняване и посредственост, каквато се случва примерно при „Дюн” на Франк Хърбърт или „Ендър” на Орсън Скот Кард. За Азимов сякаш „конвейрно” и „комерсиално” са напълно чужди понятия.

 

Дори когато не вкарва напълно нови идеи в следващите си книги, Азимов преекспонира или разширява старите, предоставя ги под нов, нестандартен ъгъл, изследва техния потенциал. А и да не забравяме, че Азимов пише продълженията до голяма степен за да засити глада и да задоволи желанието на феновете, които в продължение на десетилетия го умоляват да се завърне към своята галактическа сага.

 

И за голяма наша радост, той наистина го прави!

trantoriandream.jpg

Книгите отново са изпълнени с грандиозни събития, и отново присъстват алюзии към исторически, политически и социални явления в реалния свят.

 

Хората на бъдещето предприемат поход в търсене на своята отдавна забравена родна планета. Галактика, населявана от един-единствен колективен разум. Все големи и вдъхновяващи концепции, с които Азимов се заиграва във „Фондация и Земя”.

 

Завръщане към корените с по-ранните години от живота на Хари Селдън, създателя на психоисторията. Нулев закон на роботиката. Конспирации и машинации. Препратки към предходните книги и скициране на бъдещи истории. Майсторството на Айзък Азимов наистина не знае граници.

 

А последната книга, „Битката за Фондацията”, публикувана посмъртно, е освен всичко останало и красив, много личен и емоционален завършек на серията. В последните дни от живота си Азимов е оставил своето литературно алтер его Хари Селдън да предаде на читателите недоизказани преди идеи, позволил ни е да надзърнем за един последен път зад кулисите на великия план за Фондациите и човешкото оцеляване. Намирам книгата за много лична и много силна.

 

От НВО пък вече разработват „Фондацията” като ТВ сериал, така че няма по-подходящ момент да прочетете книгите. Пък било то и за да не ви зареят със спойлери, когато епизодите излязат на екран. А да се улови написаното от Азимов на лента лично на мен ми се струва меко казано непосилна задача, която ще изисква огромен труд и много ресурси, така че, по всяка вероятност каквато и да било кино или ТВ адаптация ще е доста променена, окастрена и изпълнена с компромиси спрямо оригинала.

 

А двата тома на издателство „Бард” (всъщност четири ако броим и Роботите!) са наистина съкровище за всеки почитател на научната фантастика и ценител на добрата литература! Ако космосът и звездите ви влекат, ако бъдещето ви зове, сигурен съм, че рано или късно ще стигнете и сами до тези книги. Ако пък сте по-земен тип читател, то струва си да им отделите време дори и само за да разширите общата си култура с възможно най-доброто от този жанр. Не зная дали някога ще има по-голямо име във фантастиката от Айзък Азимов, а произведенията му със сигурност ще останат непреходна класика, поне през следващите 30 000 години!

ad9c752ef41ec611e27023f3bfdd9664.jpg

StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s