„Фондацията” на Айзък Азимов е едно от онези четива, които безспорно влизат във всеки списък със задължителни научнофантастични произведения. А „Фондация – том 1” от издателство „Бард” (под банера „Велики майстори на фентъзи и фантастика”) е колекция от четири заглавия от знаменития цикъл: „Фондацията”, „Фондация и империя”, „Втората фондация” и „Острието на фондацията”.

Фондацията е част от монументалната вселена на Азимов, включваща в себе си също Роботите и Империята. Поредица с изградена върху адски епични идеи, писана наистина с размах, и малко книги могат да се сравняват с мащабите на действието тук. Според Уикипедия цялостния обем на всички произведения в тази вселена е около МИЛИОН И ПОЛОВИНА думи, а хронологията на описаните събития се разпростира в период от 20 000 години. Поредицата е наградена с Хюго за най-добра научнофантастична серия на всички времена. А като си помисли само човек, че всичко започва с няколко разказа в списанието Astounding Science Fiction!

495_pic_1

Съществуват известни дебати в какъв ред да се четат книгите – дали по ред на написване и издаване, или пък по хронологичен ред на разказваната в тях история. Пред подобни дилеми са изправени и феновете на „Междузвездни войни”, „Нарния” и куп други въображаеми вселени, а моето становище е, че по-уместно е да се четат по ред на написване, поне първоначално. Така ще преминете през същия цикъл, през който са преминали и първите читатели, които са чели романите при тяхното първоначално публикуване. Така са подредени заглавията и в двутомната колекция на издателство „Бард”. А при евентуален втори прочит – можете да експериментирате и с хронологичната подредба.

 

Във всеки случай, ако се изгубите из хилядолетията и галактиките, различни интернет сайтове предлагат гидове, карти, диаграми и хронологии, които да ви разяснят къде и кога точно се развива действието на дадения роман и какви са връзките му с останалите части от поредицата.

Foundation.jpg

Основната идея на „Фондацията” е една нова, въображаема наука, наречена „психоистория”. Психоисторията съчетава математически подход с антропологични и социоисторически фактори. Създадена от математика Хари Селдън, психоисторията разглежда глобалните исторически събития във вселената, опитвайки се да разгадае периодично повтарящите се явления. Селдън осъзнава, че има поразителна цикличност, предопределяща периоди на подем и хаос, на мир и война, на възход и падение, изгрев и залез на цели цивилизации. В резултат, на базата на психоисторията хората биха могли да предвиждат бъдещето, изчислявайки следващата фаза, в която обществото би трябвало да навлезе.

 

Според Хари Селдън ако дадено общество надхвърля определен брой индивиди, то поведението на масите е до огромна степен предвидимо. А прогнозите са меко казано пагубни! Селдън предвижда крахът на Галактическата империя, която владее познатия космос от незапомнени времена. И тъмна ера за човечеството, която ще продължи през следващите 30 000 години.

 

В опит да се опълчи на глобалните исторически тенденции, Хари Селдън разработва план. Изградени са две фондации в противоположните краища на галактиката. Фондациите са малки, отделени общности, предвождани от учени и съхраняващи човешкото знание. Едната фондация обаче е напълно изолирана от идеите на психоисторията, с цел обществото да се справя с предстоящите предизвикателства по директен, непринуден начин.

michael_whelan_isaac_asimov_second_foundation.jpg

Дали има съдба и цикличност? Дали сме в състояние да пишем собствената си история, или сме подвластни на вятъра на времето и собствената си предвидима природа? Дали осъзнаването на същата тази природа и предвиждането на бъдещите катастрофи ще се окажат достатъчен фактор, за да се мобилизираме и да ги предотвратим? Това са само част от големите хипотетични въпроси, които Азимов задава в творбите си.

 

Писателят трупа слой върху слой върху слой от идеи, задълбочаващи теориите на психоисторията, дискутиращи върху различни аспекти не само на нашата наука във всевъзможни сфери, но и върху нашето цялостно развитие като вид. Не прочетох книгите непосредствено една след друга просто защото почувствах, че имам нужда цялата информация и всички идеи на Азимов да се уталожат и отлежат малко в тясното ми съзнание. Сериозно, произведенията от „Фондацията” са едно от ония четива, които наистина са способни да ви отвинтят главата, и имат такъв мащаб, че да ви накарат да се почувствате по-дребен и нищожен от прашинка, но по един добър, обогатяващ начин.

197kx3rjihdeqjpg.jpg

Елате на „Книжни Криле” и утре, когато ще ви разкажем за „Фондация – том 2” и ще проверим дали и по-новите истории от поредицата са на висотата на първите! Летвата е вдигната много високо!

StarКнижар

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s