Поредицата „Извори” на издателство „Прес” съдържа дузина детски книги, предоставящи богат избор от български народни приказки, сказания и легенди. С всяка книжка получавате десетки цветни илюстровани страници с тематично подбрани истории, а цената е почти символична. Единственият проблем е, че са издадени преди доста години, и да успеете да откриете всички може да се окаже предизвикателство.

junaci1.PNG

„Извори” е доста добра подборка на едни от най-популярните и обичани истории от нашия фолклор, но включва и на някои по-малко познати такива. Личи си амбицията на създатели и издатели да обхванат всички основни типове приказки – от анималистични басни, през вълшебни и героични, та чак до историите за хайдути и войводи.

voivodi1.PNG

Знаете ли откъде водят началото си увлекателните разкази, вълшебните приказки и поучителните истории? Разбира се, всички те са почерпени от непресъхващия извор на народното творчество, от преданията и легендите, които се носели от уста на уста, разказвани на седенки и изпети в народни песни.

В поредицата „Извори“ са събрани капчици от тази чудна изворна вода, обиколила далечни места и съхранила в себе си мъдростта на цели поколения.

silen1.PNG

Като цяло, резултатът е доста добър, и единственото, за което може да си кривим душата е променливото качество на илюстрациите.

 

Днес ще ви разкажем за няколко заглавия от серията, съставена от Велина Милчева.

 

prikazki-unaci

„Приказки за юнаци”http://www.pres.bg/magazin/prikazki-za-unaci/

„Българи-юнаци“! Сигурно няма запалянко, който да не е скандирал тези думи в подкрепа на любимия отбор. Но, знаете ли, че тя идва от нашето героично минало?!

 Малчуганите сигурно се усмихват лекичко , представяйки си своите баби, които, запретнали фусти и развели брадички, подвикват на момците, надпреварващи се на мегдана.

 Колкото и да ви е чудно, малки приятели, българските юнаци са се доказвали в битки с много страховити противници. Ние събрахме приказките за тях в тази книжка, за да може вие да ги предадете някога на вашите деца.

 

 

voivodi.PNG

 „Легенди за войводи”http://www.pres.bg/magazin/legendi-za-voivodi/

Обичате ли да четете за героични битки, митични герои и велики мъже? Ако е така, тази книга с народни предания за войводи ще ви пренесе в стари времена, когато героите са били по-истински, а победите по-славни. В сборника ще откриете историите на Индже войвода, Чавдар войвода, Яна войвода, Вълчан войвода и много други.

  

silen.PNG

„Човекът ли е най-силен?”http://www.pres.bg/magazin/chovekat-li-e-nai-silen/

Обичате ли да четете приказки, в които главни герои са животните? Лъвът, Кума Лиса, Заю Баю, Баба Меца, Ежко Бежко и много други ваши любимци ще ви разкажат весели и поучителни истории, които са се случили с тях, но дали поуките от тях не могат да свършат работа и в света на хората?

 

 

dvama.PNG

„Двама се карат, трети печели”http://www.pres.bg/magazin/dvama-se-karat-treti-pecheli/

Това са забавни и мъдри истории за синовете и бащите, за майките и дъщерите…Какво да избереш – безусловното послушание и подчинение на родителската воля или свободата да сгрешиш, като следваш въображението си, приятелите си, та дори и пороците си? Как да трупаш опит – като слушаш родителския съвет или пробиваш „Стена с глава“, за да повярваш в себе си…Това са трудни въпроси, на които народният мъдрец търси отговор в метафорни придчи…Приказките в тази книжка ни подаряват една вечна истина – не само децата, а и техните родители могат да сгрешат, но безмерната обич им помага отново да намерят път един към друг.

 

silen2.PNG

 

Изворът на народното ни творчество е непресъхващ. В тази поредица са събрани пръски от него – веселите и поучителни истории за Хитър Петър, приказки за животни, за храбри юнаци, красиви моми, зли лами, добри и лоши, умни и глупави горски животни. Приказките са предназначени за деца от 3 до 103 години.

dvama3.PNG

Поредицата е чудесен избор за извънкласно четене и ще допълни отлично всяка училищна, читалищна, а и домашна детска библиотека.

Книголина

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s