„Приказки за фантазьори” на изд. „Прес” е поредица, съставена от Велина Милчева и съдържаща общо четири приказки, събрани в общо две книжки. И четирите заглавия са много добре познати и на малки, и на големи. Това са „Рибарят и златната рибка. Златното момиче” (2005)  и „Пинокио. Малката кибритопродавачка” (2007).

 

Нищо ново под слънцето, ще си кажат някои. И ще сбъркат! Защото в тези книжки децата имат възможност да си поиграят на разказвачи и собственоръчно да пренапишат приказната класика!

ribarq-zl-ribka

Донякъде тази идея ми напомни на приказките с три възможни финала по избор на Джани Родари, но тук на детето се предоставя не просто избор, а пълна свобода само да си измисли края на приказката. Все пак, за да подбутнем творческия процес и да провокираме креативното мислене, книжките са снабдени с нещо като въпросник, и отговаряйки на въпросите читателите всъщност довършват разказа. Има и допълнителни задачки, насърчаващи децата да илюстрират своите новонаписани приказки.

pinokio

А дали книжките изпълняват своето предназначение и насърчават детската фантазия? Можете да бъдете убедени! Тествах книжките с племенника си, който реши, че когато Пинокио сесблъска с трудности винаги може да изрече по някоя и друга мъничка лъжа, а после с помощта на своя пораснал нос да предизвика злосторниците но дуел! (Разбира се, да прекарвате време с детето и да му отделите внимание също е важно, ако просто му връчите книжките не зная дали резултатът ще е гарантирано същия.)

ribar1.PNG

Илюстрациите пък са приятно ретро и традиционни, напомнят ми на нещо от старите читанки или програмата на кукления театър 🙂

ribar2.PNG

„Приказки за фантазьори” обаче крият и известни рискове, тъй че, прочетете долните редове и бъдете предупредени! 😉

ribar3.PNG

Ако проявявате безбрежно въображение, ако сте готови от сутрин до вечер да измисляте небивалици, очевидно вие сте достоен жител в „Царството на фантазията“. Искате ли да се превърнете в съавтор на любимите си приказки, да станете господар в света на вълшебствата? С тези книги това е лесно – ще ви трябват само писалка и/или боички.
Всяка от двете приказки е публикувана с два края – този, предложен от автора разказвач, и този, измислен от съставителя редактор. На специално оформени странички е мястото, където младият читател, като ползва подсещащите въпроси или пък без изобщо да им обръща внимание, може да напише своята версия за край на приказката.

kibrit1.PNG

Внимание!
Предупреждавам ви – книгата е вредна за здравето на хора, които не обичат промените в приказките, тъй като те със сигурност ще получат нервна криза, ако например: Пепеляшка пердаши смирено-кротките си доведени сестри с ръжена и им отнема кандидат-жениха с лукавство и женски хитрости.

Действие
Книгата е подходяща за читатели, на които цял живот е било забранявано да пишат с химикалка или да рисуват с бои по страниците на книжките си. Сега вече ще се наложи, те да нарушат забраната. Полезна е и за родители, които пият аспирин, за да оцелеят след безкрайните измишльотини, с които ги заливат ежеминутно наследниците им. Сега вече те ще могат да си отдъхнат.

kibrit2.PNG

Дозировка
Тази книга може да се използва ежедневно само то деца, които обичат да фантазират и да доизмислят чуждите истории и/или да дорисуват героите от учебниците и лицата от уличните плакати. Те ще могат да допишат свой край на приказките „Златната рибка“ и „Златното момиче“ и да нарисуват героите точно такива, каквито ги виждат вечер, миг преди да заспят.

Противопоказания
Има опасност книгата да откъсне децата от целодневен престой пред компютъра. Изследванията показват, че тя активира въображението, стимулира фантазията и предизвиква неконтролируеми изблици на творчество.

Книголюба

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s