Colibri е любимо издателство на родните киномани, с десетки заглавия посветени на световните звезди на режисурата и актьорското майсторство. Сега обаче е ред на сценария!

Запознах се със Сид Фийлд ( http://sydfield.com/ ) преди може би повече от десет години. Гледах видео курсовете му за сценаристи още преди да започна да следвам филмово изкуство. В резултат на което се оказа, че човекът се е погрижил да даде на зрителя такава стабилна основа, че по-късно часовете по сценаристика в университета бяха за мене предимно „преговор”. Сега най-известната му книга е най-накрая в българските книжарници (в превод от Надя Баева) и съм сигурен, че много хора ще я посрещнат като събитие.

osnnakinoscen3.jpg

Конфликт, образ, действие, триактови структури, протагонисти и антагонисти, „посяване” на информация…

 

Сценарното писане е колкото близко, толкова и далечно от белетристиката. Не всеки добър писател е и добър сценарист, и не всеки добър сценарист е добър писател. Допирната точка е това, че и двете форми разказват история. А добрата история и добрата драматургия са важни за всяка разказваческа форма.

 

Сценарият е ключов елемент за почти всеки филмов и театрален проект. (Да не забравяме и комикс сценариите, тези на компютърните игри и пр., но те са друга губерния). И докато някой може да спори, че човек не се учи на креативност от книги и няма наръчници по добри идеи, то заради своите особености сценарното писане изисква подобно четиво. Всеки сценарист трябва да започне от някакво въведение.

 

Защото първо, макар и вид художествена проза, сценарият сам по себе си е незавършено творение, чиято цел е да се превърне във визуален разказ. Ето защо пишещият трябва преди всичко да мисли визуално! (Тук няма „помисли си той”, „кръвта замръзна в жилите й” или „във въздуха се носеше аромат на диви цветя”. Ако не можеш да покажеш нещо на екрана, то няма място в сценария.)

 

Второ, защото макар и у нас да цари пълен хаос по отношение на форматирането и техническия език в сценариите, то световната кино индустрия (и особено тази в САЩ) имат строги правила. Като се започне от означения на сцени, локации, герои и др., та чак до правилния шрифт, отстъпите и кои елементи се изписват само с главни букви. (Професионалните сценаристи обикновено използват свой софтуер, нещо като текстов редактор, пригоден за нуждите на сценарното писане, наречете го холивудски уърд ако щете.)

 

Трето, чисто и просто за да не откривате тепърва топлата вода! Защото макар и сценарното писане да е творчество, тук има и голямо количество чиста математика. Не говоря само за холивудски шаблони, говоря за структура на разказа, която присъства в културата ни още от преди Омир… Има правила, които просто РАБОТЯТ и трябва да се познават, пък дори и само с целта да могат после да се нарушават съзнателно. (Защото, все пак, творецът не бива да е сляп роб на правила и норми, но и задължително трябва да ги познава и да знае кога и как може да си поиграе с тях за постигането на определен ефект.)

 

За всички от гореспоменатите причини, както и поради ред други, най-горещо ви препоръчвам да прочетете от кора до кора „Киносценарият: Основи на киносценаристиката” на Сид Фийлд.

 

Това е книга, която се счита за настолна в повечето кино университети по света, и с право. Тук няма тонове суха теория и непотребна терминология. Тук има разбираеми инструкции и обяснения, адекватни примери, полезни упражнения.

 

Някаква част от думите на Фийлд може би ще ви се сторят очевидни, разбиращи се от само себе си. Това е така, защото все пак всички ние четем, гледаме, разказваме… и част от стъпките по създаването на разказа са ни познати на интуитивно ниво, но друго си е някой да ги формулира и да ги извади от подсъзнателното в осъзнатото.

 

Книгата е, бих казал, задължителна за всеки с някакъв интерес и амбиции към сценарното писане, но и не само. Тя е чудесен труд, който със сигурност ще е от полза на разказвачи от всякакъв вид. Ако разказвате истории под някаква форма (писмена, визуална, интерактивна, устна…) тази книга е за вас!

 

За писателя и сценариста тази книга е това, което е за художника обясненията на перспективата и светлосенките и наръчниците по анатомия. Сид Фийлд ще ви помогне да подредите мислите си, да организирате идеите си, да опознаете героите си, да стегнете разказа си, да изчистите диалога си, да саморедактирате историята си, да постигнете максимален ефект с вашия сценарий. Препоръчвам книгата най-горещо!

Ненко Генов

 

p.s. Хайде, да изполвам случая, ето една късометражка на моя милост от доброто старо време 😉

 

 

Наричат Сид Фийлд „гуру на всички сценаристи“.  Бестселърите му „Киносценарият“, „Наръчник на сценариста“ и „Сценаристи, решете проблемите си“ са приемани като „библии“ във филмовата индустрия. Претърпели са вече по 40 издания и са задължителни учебници в престижни курсове в над 400 колежа и университета в Америка. Популярни са и по света с преводи на 29 езика.

 

Фийлд работи като консултант към Проект за филмова консервация в прочутия Гети Сентър. Той е първият от Американската асоциация на филмовите сценаристи, влязъл в престижната Зала на славата. Води семинари за писане на филмов сценарий в много страни на Южна Америка, Европа и в Южна Африка. Сред някои от бившите му възпитаници са носителят на „Оскар“ Алфонсо Куарон, номинираният за „Златен глобус“ Джъд Апатоу, три пъти номинираният за „Оскар“ Франк Дарабонт, Джон Сингълтън, Лаура Ескивел, Кевин Уилямсън и много други известни имена във филмовия бизнес.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s